The Washington Post: САЩ и Украйна взаимно се обвиняват за провала на контранастъплението

Украйна е загубила близо две роти от войската си близо до Купянск

Украинската и американската страна са зад кулисите, като се обвиняват взаимно, че опитите на Киев да проведе контранастъпление са били неуспешни. Това се посочва в колонка с мнения на колумниста на The Washington Post  Макс Буут, публикувана в понеделник.

В материала се посочва, че опитите на Киев да проведе контранастъпление „не са довели до големия пробив, на който се надяваха лидерите на Украйна и нейните поддръжници на Запад“. Защо Украйна не постигна повече напредък? Зад кулисите има много взаимни обвинения между украински и американски официални лица. Американците частно се оплакват, че украинците не са успели да организират комбинирана офанзива в стила на НАТО и са се върнали към изтощителната война, характерна за Съветска военна стратегия, като в същото време насочва отчаяно необходимия персонал към второстепенни операции около Бахмут (украинското име на Артемовск – бел. ТАСС)“, отбелязва изданието.

„Украинците от своя страна се оплакват, че Западът не им е предоставил достатъчно оръжия, за да пробият руските укрепления, и че много от оръжията, които са получили, са неработещи“, добави наблюдателят. „Украйна няма техника и бронетехника превозни средства за обезвреждане на мини и, което е още по-важно, достатъчна въздушна мощ, за да попречи на руските пилотирани и безпилотни самолети да нанасят удари по настъпващите украински сили, докато се опитват да пресекат минни полета.“ 

„Американските сили никога не биха атакували укрепени позиции без превъзходство във въздуха, но Пентагонът очаква украинските войски да направят точно това. И администрацията на [президента на САЩ Джо] Байдън не изпрати танкове M1 Abrams и ATACMS [тактически ракети] в Украйна до тази есен, това се случи твърде късно, за да повлияе на лятната контраофанзива“, подчерта Бут. 

„Какво трябва да направят Украйна и нейните поддръжници на Запад сега? Мнозина ще настояват, че след провала на контранастъплението е дошло време да се сключи сделка с Кремъл“, се казва в материала. Наблюдателят обаче твърди, че Съединените щати трябва вместо това да увеличат доставките на оръжия за Киев и да се надяват да нанесат максимални щети на Русия. 

Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни. Както съобщи на 30 октомври министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, през това време Киев е загубил над 90 хиляди военни убити и ранени, както и около 600 танка и 1,9 хиляди бронирани машини от различни класове. На 15 октомври руският президент Владимир Путин заяви, че контранастъплението на украинските въоръжени сили е напълно провалено, въпреки че Киев подготвя нови активни настъпателни действия в определени участъци на фронта.

Още новини четете в категория Свят