The Washington Post: Ограниченията върху американските оръжия пречат на Киев да удари ключови руски летища

The Washington Post: Ограниченията върху американските оръжия пречат на Киев да удари ключови руски летища

Ограниченията, наложени от Съединените щати върху използването на доставени от САЩ оръжия, се предполага, че не позволяват на Украйна да удари редица ключови руски летища, съобщи в петък The Washington Post (WaPo), позовавайки се на свои източници.

Украински служители казаха на американския вестник, че Съединените щати са ограничили обхвата до по-малко от 100 километра от границата. Докато американски служители отказаха да уточнят ограничението, те описаха твърдението на украинците за по-малко от 100 километра като неправилно, пише WaPo.

Междувременно ключови летища, които не могат да бъдат атакувани от американско оръжие, „дават голямо предимство на Русия“, пише вестникът.

„САЩ се съгласиха да позволят на Украйна да стреля с предоставени от САЩ оръжия по Русия през мястото, където руските сили идват, за да се опитат да превземат украинска територия“, заяви говорител на Пентагона, майор Чарли Диц. „Тук не става дума за география или определен радиус, но ако Русия атакува или е на път да атакува от територията си в Украйна, Украйна има способността да отвърне на удара срещу силите, които я удрят от другата страна на границата“, продължи той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди на 31 май, че президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил използването на американски оръжия за атаки на руска територия. Според първия американски дипломат те могат да бъдат използвани само за нападение върху руски региони близо до Харков. Блинкен не изключи възможността за разширяване на гамата в бъдеще.

Руският президент Владимир Путин заяви на 28 май, че изборът на цели и заданията за полет на съвременните ударни системи се извършват дистанционно или автоматично, „без присъствието на украински военнослужещи“. Това се прави от тези, които произвеждат и доставят тези системи за Украйна, посочи той.

Путин предупреди, че страните от НАТО трябва „да осъзнаят с какво си играят“. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев подчерта на 31 май, че всички оръжия с голям обсег, доставени в Украйна, вече се „контролират пряко от военнослужещи на НАТО“ и че подобни действия могат да бъдат претекст за ответни удари.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News