Десетки хиляди украинци се крият от наборните офицери

Десетки хиляди украинци се крият от наборните офицери

Десетки хиляди украински мъже са се укрили, тъй като избягват наборната служба от страх да не загинат в конфликта, включващ „кървава окопна война“, съобщи в петък The New York Times .

Въпреки че не е ясно колко мъже се крият от властите, в големи градове като Киев и Лвов социалните медийни групи, предупреждаващи членовете за мобилизация, включват десетки хиляди хора, пише вестникът.

Украински мъже изразиха страх от смъртта в конфликта, продължава NYT. Според вестника Киев изпраща войски без „достатъчна подготовка“ на фронта, за да компенсира бойните загуби.

Военните анализатори са съгласни, че липсата на адекватно обучение затруднява Киев да удържи позициите си, заключава вестникът.

Украйна обяви обща мобилизация през февруари 2022 г., която периодично удължава оттогава, като властите на страната правят всичко възможно, за да попречат на мъжете в наборна възраст да избягват набора, включително забрана на жителите на Украйна мъже да напускат страната. На 18 май в Украйна влезе в сила закон, който затяга правилата за мобилизация, което позволява още стотици хиляди украинци да бъдат призовани в армията.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News