The Sun: Обединеното кралство ще изстреля балистична ракета като част от ядрени подизпитания

Обединеното кралство ще изстреля балистична ракета

За първи път от 2016 г. Обединеното кралство ще тества изстрелването на балистичната ракета Trident II D5 от своята преоборудвана ядрена подводница HMS Vanguard, съобщи вестник The Sun , цитирайки източници.

Ракетата без въоръжение ще бъде изстреляна от място на около 90 км от източното крайбрежие на Съединените щатиНа 30 януари HMS Vanguard е забелязан в Порт Канаварел във Флорида. Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ предупреди корабните компании за потенциално изстрелване.

Според доклада тестовото изстрелване на Trident II D5 ще бъде необходимо, за да се определи дали подводницата може да влезе отново в експлоатация след седемгодишния основен ремонт в Плимут.

Освен HMS Vanguard, Обединеното кралство има още три ядрени подводници от клас Vanguard, построени през 90-те години: HMS Victorious, HMS Vigilant и HMS Vengeance. Към момента само две от тях са годни за служба. До началото на 2030 г. Обединеното кралство ще започне да ги заменя с подводници от клас Dreadnought.

 

Кралският флот е извършил само пет изстрелвания на Trident II D5 през 21 век. Последното от тях е през 2016 г..Ракетата, изстреляна от HMS Vengeance, трябваше да измине разстоянието от 9000 км. И да удари цел в южната част на Атлантическия океан, но се отклони от курса и се самоунищожи автоматично.

Още новини четете в категория „ПОЛИТИКА„.