Найджъл Фараж обвини Борис Джонсън за войната в Украйна

Найджъл Фараж обвини Борис Джонсън за войната в Украйна

Борис Джонсън, който беше британски министър-председател през 2019-22 г. и уговори украинския президент Владимир Зеленски да не подпише мирно споразумение с Русия през пролетта на 2022 г., е виновен за жертвите в украинските битки, Найджъл Фараж, лидер на британската десница популистка партия Reform UK, каза.

На въпрос как би могло да изглежда мирно споразумение за Украйна, той каза: „Това, което изглежда, не е отхвърляне на мирно споразумение, което Джонсън много ясно направи, по свои собствени причини. Колко хора са загинали в резултат на това, аз не знам.“ „Сякаш той иска и двете страни да се бият до смърт. Като се има предвид, че имаме до един милион жертви в битка, намирам това за изключително“, добави Фараж, цитиран от The Times .

Лидерът на Reform UK не изключи, че Украйна ще трябва да се откаже от част от териториите си, за да сложи край на боевете. „Това е неговият избор [на Зеленски]. Никой дори не говори за мир. Всичко, за което говорим, е „Украйна ще спечели“. Наистина ли? Доста съм скептичен за това“, отбеляза той. Според Фараж, ако Зеленски настоява да си върне всички области, които киевските власти смятат, че принадлежат на Украйна, „в Украйна може да не останат млади мъже“.

Дейвид Арахамия, ръководител на пропрезидентската фракция на Слугата на народа във Върховната рада (украинския парламент), заяви през ноември 2023 г., че бившият британски премиер Борис Джонсън е забранил на Киев да подпише мирни споразумения с Русия след преговорите в Истанбул през март 2022 г. и поиска Украйна да продължи военни действия срещу Русия.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News