АКТУАЛНИ

Световни учени: Температурата на планетата се увеличава с безпрецедентно темпо

Световни учени: Температурата на планетата се увеличава с безпрецедентно темпо

Глобалното затопляне се ускорява до „безпрецедентни“ темпове, а прозорецът за ограничаване на повишаването на температурите в рамките на международно заложените цели се затваря, предупредиха в свое проучване над 50 водещи учени, предаде АФП.

Поглеждайки назад към средните нива, температурите са се покачвали с 0,26 градуса по Целзий от 2014 до 2023 г., се казва в публикуваното днес проучване в сп. „Earth System Science Data“.

В същия този период средните глобални температури на повърхността на Земята са достигали 1,19 градуса над нивата от 1850-1900 г. – прединдустриалния период, който служи за отправна точка при измерването на затоплянето на света.

Проучването е част от серия от периодични оценки на климата, имащи за цел да допълнят докладите на Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН, които се публикуват на всеки 6 години от 1988 г.

Междувременно дипломати от целия свят се срещат в Германия тази седмица за климатични преговори преди срещата на ООН COP29в Баку през ноември.

Публикуваното днес проучване показва, че до края на 2023 г. човешката дейност е довела до повишаване на температурите с 1,31 градуса над прединдустриалните нива. 

 

Източник: MEDIAMALL

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News