Стотици журналисти скочиха срещу двойните стандарти на западните медии към Израел с протестно писмо

Стотици журналисти скочиха срещу двойните стандарти на западните медии към Израел с протестно писмо

Повече от 750 журналисти от новинарски организации, включително Washington Post, Los Angeles Times и Guardian, подписаха писмо, осъждащо убийството на журналисти в Газа от Израел, съобщи Washington Post. Те призоваха медиите да използват точни термини, дефинирани от международните организации за човешките права, като „апартейд“ и „геноцид“, които отразяват реално случващото се с жителите на Газа.

„Осъждаме убийството на журналисти в Газа от Израел и призоваваме за почтеност в отразяването на жестокостите на Израел срещу палестинците в западните медии“, се казва в писмото.

Журналистите подчертават, че израелските „опустошителни бомбардировки и медийна блокада в Газа заплашва събирането на новини по безпрецедентен начин“.  39 журналисти са били убити в Газа от началото на войната срещу Хамас, според последния доклад на Комитета за защита на журналистите.

„Като репортери, редактори, фотографи и други работници в редакциите по целия свят, ние сме ужасени от избиването на нашите колеги и техните семейства от израелската армия и правителство“, продължава писмото.

„Пишем, за да настояваме за прекратяване на насилието срещу журналисти в Газа и да призовем лидерите на западните редакции да обърнат внимание в отразяването на повтарящите се жестокости на Израел срещу палестинците.“

В писмото се казва още, че подписалите се „също държат западните редакции отговорни за дехуманизиращата реторика, която служи за оправдаване на етническото прочистване на палестинците.

„Двойните стандарти, неточностите и заблудите изобилстват в американските публикации и са добре документирани“, се твърди в писмото. „Повече от 500 журналисти подписаха отворено писмо през 2021 г., очертавайки опасенията, че американските медии пренебрегват потисничеството на Израел над палестинците. И все пак призивът за справедливо отразяване остава без отговор“, пишат авторите на писмото.

„Вместо това редакциите подкопаха палестинските, арабските и мюсюлманските перспективи, като ги отхвърлиха като ненадеждни и се позоваха на подстрекателски език, който засилва ислямофобските и расистки изказвания. Те публикуваха дезинформация, разпространявана от израелски официални лица, и не успяха да проучат безразборното убийство на цивилни в Газа, извършено с подкрепата на правителството на САЩ“, се казва в писмото.

Подписалите се твърдят, че редакциите трябва да приемат думи като „апартейд“, „геноцид“ и „етническо прочистване“ в своите репортажи за отношението на Израел към палестинците, като твърдят, че те са „точни термини, които са добре дефинирани от международни организации за правата на човека“.

Писмото завършва с думите, че работата на журналиста е „да държи властта отговорна“ и отказвайки да го направим, „рискуваме да станем съучастници в геноцида.

Източник: obektivno.bg