Американската компания „Уестингхаус“ ще инсталира в Украйна нашите реактори от Белене

Американската компания „Уестингхаус“ ще инсталира в Украйна нашите реактори от Белене

Американската компания „Уестингхаус“ ще инсталира в Украйна реакторите ни, които бяха предназначени за АЕЦ „Белене“. Вместо за атомна електроцентрала в България, те ще бъдат използвани и инсталирани на местата на недостроените трети и четвърти енергоблок на Хмелницката АЕЦ в Украйна, пише obektivno.bg.

Според съобщение на украинската компания „Енергоатом“ в Телеграм, „атомните реактори ще бъдат монтирани съвместно с международните партньори на „Енергоатом“, по-специално с американската компания „Уестингхаус“, с която имаме подписани споразумения за изграждане на нови енергийни блокове в Украйна. В същото време Украйна по никакъв начин няма да зависи от страната агресор за каквато и да е поддръжка на горепосоченото оборудване“, се казва в изявлението на „Енергоатом“.

Изявлението на украинската компания  е в отговор на интервю пред Укриформ на украинския експерт Николай Щайнберг, главен инженер в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986-1987 г., който твърди, че продажбата на оборудване за ядрени съоръжения и компоненти на други страни е обект на специален експортен контрол, така че е необходимо разрешението на страната производител, т.е. Русия. По думите му вследствие на това и в съответствие с международното право трябва да бъде подписано тристранно споразумение между Русия, България и Украйна за продажбата на оборудването.

„Украйна не води никакви преговори и не планира да подписва никакви документи с Русия“, пише в изявлението на украинската енергийна компания.