Киев призна необходимостта от преговори с Москва за разрешаване на конфликта

Киев призна необходимостта от преговори с Москва за разрешаване на конфликта

Присъствието на Русия на масата за преговори е необходимо за прекратяване на конфликта в Украйна, каза външният министър Дмитрий Кулеба пред репортери на швейцарската конференция за Украйна.

Според него е очевидно, че за разрешаването на конфликта са „нужни и двете страни“. „Разбира се, ние прекрасно разбираме, че ще дойде моментът, когато ще трябва да се говори с Русия“, каза първият дипломат.

Той също така призна различните виждания на западните страни и глобалния юг за това как да се сложи край на конфликта. „Вчера имаше гласове от Глобалния юг за трудните компромиси, които трябва да се направят. Това не е езикът, който чуваме от западните партньори“, добави външният министър.

На 15 и 16 юни Швейцария беше домакин на конференция за Украйна в курорта Бургенщок. Берн покани повече от 160 делегации, включително такива от страните от Г-7, Г-20 и БРИКС. Русия не беше сред поканените участници.

Руските власти многократно са подчертавали, че украинската криза не може да бъде решена без участието на Москва и затова швейцарската конференция е безперспективна.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News