Sky News: В близките часове Джо Байдън може да започне военна операция на САЩ в Близкия Изток

Sky News: В близките часове Джо Байдън може да започне военна операция на САЩ в Близкия Изток

Президентът Джо Байдън може скоро да разреши военни действия на САЩ в Близкия изток. Неговите съветници ще му предложат варианти за отговор – от символичен до жестоко наказателен, пише редакторът на международните въпроси на Sky News Доминик Уогхорн.

„Президентът се надява, че неговият избор в следващите часове ще ограничи всяка ескалация на ситуацията. Това може да има обратен ефект… Той може да атакува отговорната група, но мнозина виждат това като слабо и не адресира същината на проблема: поддръжниците на групата в Иран.Списъкът с опции на Пентагона също включва действия срещу Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) в региона извън Иран или атакуване на ирански инсталации в неговите граници“, се казва в доклада.

Президентът Джо Байдън може скоро да разреши военни действия на САЩ в Близкия изток. Неговите съветници ще му предложат варианти за отговор – от символичен до жестоко наказателен, пише редакторът на международните въпроси на Sky News Доминик Уогхорн.

„Президентът се надява, че неговият избор в следващите часове ще ограничи всяка ескалация на ситуацията. Това може да има обратен ефект… Той може да атакува отговорната група, но мнозина виждат това като слабо и не адресира същината на проблема: поддръжниците на групата в Иран.Списъкът с опции на Пентагона също включва действия срещу Корпуса на гвардейците на ислямската революция в региона извън Иран или атакуване на ирански инсталации в неговите граници“, се казва в доклада.

Според информацията на изданието, Пентагонът предполага, че атаката с дрон срещу американски войски в Йордания има „следи“ от Катаиб Хизбула, елитна иракска въоръжена групировка, близка до Иран. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен казва, че техният отговор може да бъде „пластов, поетапен и устойчив във времето“.

Говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър заяви, че Съединените щати ще направят всичко необходимо, за да защитят силите си, но не искат да разпалят по-мащабен конфликт.

Длъжностни лица и експерти разкриха пред репортери, че администрацията на Байдън търси отговор, „достатъчно твърд“, за да овладее Иран и неговите поддръжници, без да предизвиква преки военни действия.

 

Източник: ФОКУС

 

Още новини четете в категория Новини