СКАНДАЛ ВЪВ ФРАНЦИЯ! Минералните води Perrier и Vittel са били обработвани със забранени методи!

Минералните води Perrier и Vittel са били обработвани със забранени методи!

Световният лидер в сегмента на минералната вода „Нестле уотърс“ (Nestle Waters) е информирал през 2021 г. френските власти, че е прибегнала към забранени способи за третиране на минералните си води като, например, ултравиолетови лъчи и филтри с активен въглен, за да поддържа „хранителната им безопасност“.

Това съобщи пред АФП компанията, потвърждавайки информация на в. „Еко“, пише БТА.

Въпреки че използването на тези методи винаги е имало за цел „да гарантира хранителната сигурност“, те са довели до това, че компанията не е следила стриктно регулаторните изисквания, уточни „Нестле уотърс“ пред АФП.

Засегнатите марки „Перие“ (Perrier), „Вител“ (Vittel), „Епар“ (Hepar) и „Контрекс“ (Contrex), всички собственост на „Нестле“, вече са „напълно съвместими с приложимата във Франция регулаторна рамка“, обяви компанията.

Наредбите забраняват каквато и да е дезинфекция на минералните води,
които трябва да са с високо микробиологично качество за сметка на чешмяната вода, която се дезинфекцира преди да стане годна за пиене. Интерпретацията на тези наредби изключва третиране с ултравиолетови лъчи и филтри с активен въглен, към които е прибягвала „Нестле уотърс“ поне до 2021 г.,

без да ясно кога компанията е спряла да го прави.
„Нестле уотърс“ оправдава използването на тези техники с „развитието на околната среда около изворите, което може да направи понякога трудно поддържането на характеристики от жизненоважно значение, казано по друг начин „хранителната сигурност (не замърсяването) и минералното съдържание“.

Прекратяването на използването на тези средства за обработка и филтриране са задължили „Нестле уотърс“ да прекрати някои дейността в някои от кладенците си в планината Вoгези заради „чувствителността им към климатичните опасности“. което е довело до намаляване на производствените обеми на „Епар“ и „Контрекс“.

 

Източник: MediaMall

 

Още новини четете в категория Новини