Шолц: НАТО няма да бъде част от конфликта в Украйна и няма да премине тази граница

Шолц: НАТО няма да бъде част от конфликта в Украйна и няма да премине тази граница

НАТО не е и няма да бъде част от конфликта в Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц.

„Срещата на върха на НАТО ще обсъди засилването на ролята му в координирането на подкрепата за Украйна и обучението [на украинските въоръжени сили]“, каза Шолц в Бундестага по отношение на срещите на върха на ЕС и НАТО, които трябва да се проведат на 27-28 юни и 9-11 юли съответно.

„В същото време е очевидно и намирам за важно да заявя, че поради това, което правим, НАТО няма да бъде част от конфликта. Ние няма да преминем тази линия и не я пресичаме“, каза той.

Канцлерът заяви, че НАТО е единодушно по този въпрос.

„Трансатлантическата сигурност е от централно значение, включително когато мислим за перспективите за сигурност на Украйна“, каза Шолц.

Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе в столицата на САЩ на 9-11 юли. Официални представители на САЩ многократно са заявявали, че Киев няма да получи покана за присъединяване към Северноатлантическия алианс на срещата на върха във Вашингтон. На 11 юли 2023 г. срещата на върха на НАТО във Вилнюс прие окончателно изявление, в което се твърди, че бъдещето на Украйна е в алианса, но се добавя, че поканата към Киев да се присъедини към НАТО може да бъде отправена, „когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията“. Не беше посочен обаче възможен график за приемане.

Преди срещата във Вилнюс Киев упорито заявяваше стремежа си да получи покана за членство. Украинският президент Владимир Зеленски дори каза, че може да не присъства на срещата, ако не вземе решение да покани Киев, но след това все пак избра да пътува до Вилнюс.

През септември 2022 г. Украйна подаде молба за ускорено приемане в НАТО. Алиансът многократно е заявявал, че е невъзможно да се присъедини към НАТО, докато страната е в състояние на въоръжен конфликт.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News