ИЗВЪНРЕДНО! Военен преврат в Боливия (ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО! Военен преврат в Боливия (ВИДЕО)

Боливийските въоръжени сили превзеха централния площад на столицата в сряда, а бронирана машина се вряза през входа на президентския дворец, последвана от войници, което разпали опасения от военен преврат.

Президентът на Боливия Луис Арсе осъди „нередовната мобилизация“ на някои армейски части в Ла Пас, докато бившият лидер Ево Моралес обвини висш генерал в заговор за преврат.

Тежко въоръжени войници и бронирани превозни средства бяха забелязани да се събират на централния площад Пласа Мурильо, като свидетел на Ройтерс видя бронирана машина да навлиза в президентския дворец на площада, а войници да се втурват вътре.

„Тримата началници на въоръжените сили дойдоха да изразят нашето безпокойство. Ще има нов кабинет на министрите и със сигурност нещата ще се променят, но страната ни не може да продължава така повече,“ заяви генерал Хуан Хосе Зунига пред местна телевизия.

Зунига се обърна към репортерите на площада преди щурма на националния дворец.

„Спрете да унищожавате, спрете да обеднявате нашата страна, спрете да унижавате нашата армия,“ каза той в пълна униформа, обграден от войници, настоявайки, че предприетите действия са подкрепени от обществеността.

Моралес, който публично се раздели с Арсе, въпреки че и двамата принадлежат към едно и също социалистическо движение, обяви, че неговите поддръжници ще се мобилизират в подкрепа на демокрацията.

Той обвини Зунига в опит за организиране на преврат и обяви общо спиране на работа, включително призив за блокиране на пътища.

„Няма да позволим на въоръжените сили да нарушават демокрацията и да сплашват хората,“ каза Моралес.

 

Източник:  Reuters

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News