Сформирана е работна група, която да търси решение на условията на протестиращите

Днес синдикати, енергетици и миньори ще се срещнат с властта в НС

Срещата между протестиращите енергетици и миньори, правителството и парламентарно представените формации продължава в работен формат.

Сформирана е работна група, която да търси решение на поставените от протестиращите условия, съобщиха източници на БНР от преговарящите екипи. Не е изключен и вариант за изработване на общ документ, който да бъде подписан от всички страни.

Срещата между протестиращите и представителите на властта започна малко след 11:00 ч.

Още в началото премиерът Николай Денков заяви, че някои от исканията на енергетиците са неизпълними. Те настояват България да изтегли плановете за справедлив преход за Стара Загора, Перник и Кюстендил от Европейската комисия и да ги предоговори.

От БСП – единствената парламентарна партия, която не участва в срещата в Народното събрание, обявиха, че предлагат единственото работещо решение: парламентът да възложи на МС изтегляне на подадения в Брюксел план и отсрочка за спокойни и нормални разговори.

В позиция до медиите социалистите посочват, че срещата между управляващи и протестиращите миньори е пълен провал.

„Целта на организаторите ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста“, посочват от БСП.

Стотици миньори остават на блокадите на АМ „Тракия“, „Струма“ и Подбалканския път. От резултатите от срещата в София ще зависи какво ще предприемат от тук нататък.