Споразумение между някои от протестиращите и властта

Споразумение между някои от протестиращите и властта

Имаме крайно споразумение между протестиращите енергетици и миньори и правителството. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков. Утре споразумението влиза за одобрение в Парламента.

„Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, но тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера 6 точки от протестиращите и днес започнахме с тях. Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия , преговори, както искате го наричайте. Важното е, че това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под седем точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на Парламента. За да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство“, каза премиерът.

Министър-председателят подчерта, че държавата няма да затваря централи.

„Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища, като електрически централи. Тези централи независимо дали са държавни или частни имат свободата да работят свободно и пазарът ще реши дали ще останат.“

Академик Денков съобщи, че една от организациите в момента не е готова да подпише без да уточни за коя става въпрос. Тя обаче ще прочете подробно споразумението, ще го обсъди с протестиращите и тогава ще даде отговор.

„Има разнобой между различните участници, които протестират. Трудно е да се постигне съгласие и между различните участници от протестиращите“, каза още Денков

В парламента се проведе седемчасова среща на премиера Николай Денков с представители на протестиращите енергетици и миньори. Протестите продължават вече пети ден заради несъгласие с териториалните планове за справедлив преход относно въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник.