Съветът за сигурност на ООН за Украйна ще се проведе на годишнината от Минските споразумения

Съветът за сигурност на ООН за Украйна

Съветът за сигурност на ООН ще проведе заседание за ситуацията в Украйна на 12 февруари, когато е годишнината от подписването на Минските споразумения, по искане на Русия, съобщи първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

„Сутринта на 12 февруари – годишнината от приемането на пакета от Минск – ние поискахме заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да напомним на нашите колеги за историческата възможност за мирно уреждане на вътрешната украинска криза, която беше пропиляна от режима в Киев и неговите спонсори.Ще обсъдим как поради действията на западните членове на Съвета за сигурност Съветът не успя да изпълни една от най-важните си задачи – предотвратяването на кризи и конфликти.[Заседанието] започва в 10:00 часа нюйоркско време (18:00 часа московско време)“, написа той в канала си в Telegram.

На 12 февруари 2015 г. участниците в Контактната група за уреждане на ситуацията в Донбас подписаха пакет от мерки за изпълнение на Минските споразумения, които по-рано бяха съгласувани с ръководителите на страните от Нормандската четворка (Русия, Германия, Франция и Украйна). Документът принципно призовава за пълно прекратяване на огъня и изтегляне на тежките въоръжения, за да се създаде зона за сигурност в региона с ширина най-малко 50 км.

Припомняме, че Русия се надява, че Съветът за сигурност на ООН 

ще последва примера на Общото събрание на ООН и ще поиска незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа. Каза постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

„Надяваме се, че след Общото събрание Съветът за сигурност на ООН най-накрая ще изпълни задълженията си. Още повече, че представители на Обединените арабски емирства изготвиха и предадоха за разглеждане друг документ. За разширяване и наблюдение на хуманитарните доставки за Газа“. Каза той на специална извънредна сесия на Общото събрание на ООН за защита на палестинския народ.

„Ние всъщност сме свидетели на изпълнението на план за бомбардиране на ивицата Газа в каменната ера“, каза той. „Със съжаление трябва да кажа, че през това време колективните усилия на ООН не доведоха до желания резултат. Но причината не е в провала на многостранната дипломация. Или в неспособността на Съвета за сигурност да си свърши работата, както някои казват.“

Още новини можете да прочетете в категория Новини