Съдът отвори чувалите с бюлетини от машините по делото на Ваня Григорова

Съдът отвори чувалите с бюлетини от машините по делото на Ваня Григорова

Снимка: БГНЕС

Чувалите с бюлетини от над 1500 секции с машинно гласуване в София ще бъдат отворени. От тях ще се извадят само финалните отчети, в които е посочено колко от избирателите са дали своя вот с машина. Тези данни ще се сравнят с оригиналните протоколи от всички 1639 столични секционни избирателни комисии (СИК), копия от които трябва да предостави ЦИК. Засега ръчно броене на самите бюлетини няма да има, но може да се стигне дотам, ако бъдат открити разминавания.

Това реши днес състав на Административния съд-София град (АССГ), който започна гледането по същество на делото, заведено от Ваня Григорова и нейния екип, с който се иска касиране на втория тур на изборите за столичен кмет, спечелен с малко над 5000 гласа от Васил Терзиев. Преди седмица съдът разгледа и отхвърли само искането на Григорова да се спре изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), което позволи на Терзиев да положи клетва и заеме поста.

Според жалбата на Григорова има нарушения в голяма част от секциите, като са съставени около 400 протокола за проблеми с машинното гласуване, но много от тях не фигурират в специална графа, която се попълва в края на изборния ден.

Представители на ОИК и СИК обясниха, че от всички над 1500 машини не са работели само 16, а въпросните протоколи са примерно за това, че е бил извикан техник да смени ролката. Въпреки това съдът поиска и копия от тези 400 протокола, като и данни от “Информационно обслужване” и фирмата “Сиела норма”, която отговаря за техническото осигуряване на машините.

Експертизата бе възложена от съда на две вещи лица – икономист и компютърен специалист. Те трябва да са готови с доклада си до 1 декември, за когато е насрочено следващото заседание на съда. На излизане от залата от екипа на Ваня Григорова коментираха, че съдът е приел почти всички техни искания, а самата Григорова, която вече е общински съветник, каза накратко: “Сега ще видим дали е ощетен Васил Терзиев или аз съм ощетена”.