Русия твърди, че е осуетила атака на украински дрон срещу цивилни товарни кораби в Черно море

Русия твърди, че е осуетила атака на украински дрон срещу цивилни товарни кораби в Черно море

Русия съобщи в събота, че е отблъснала опит за нападение с украински дрон срещу руски „цивилни транспортни кораби“ в петък вечерта в югозападната част на Черно море, ключова артерия за износ на зърно и петрол от двете страни.

Гражданските кораби в Черно море обикновено не са били потенциални мишени до този момент. Откакто Москва нареди на войските си да влязат в Украйна през февруари 2022 г. През юли миналата година и двете страни заявиха, че ще започнат да третират корабите, насочени към пристанищата на другата страна, като потенциални превозвачи на военни товари.

В изявление, публикувано в приложението за съобщения Telegram, руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е направила опит за „терористична атака срещу руски цивилни транспортни кораби с помощта на полупотопяеми военноморски дронове“.
 
В него се казва, че руски патрулни катери и военни самолети са предотвратили атаката, унищожавайки един украински военноморски дрон с артилерийски огън. Няма повредени руски цивилни или военни кораби, това се казва в съобщението.

Ройтерс не можа да потвърди руския акаунт. Няма коментар от Украйна по темата.

Миналия юли Русия отказа да поднови сделката с посредничеството на Турция, осигуряваща безопасен износ на зърно през региона. Затова всички кораби, които се отправят към украинските пристанища, ще бъдат третирани като потенциални превозвачи на военни товари.
 
Не е ясно къде точно е извършена атаката. Югозападната част на Черно море граничи с турския пролив Босфора, през който преминават товарите.
 
През последните месеци Украйна извърши серия от атаки с дронове и ракети срещу руски военни цели. Като потопи поне един военен кораб и повреди други.
 
Източник: reuters.com  Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини