Политолог: ПП-ДБ не са в правото си да командват парада, кабинетът им е подарък от ГЕРБ

Политолог: ПП-ДБ не са в правото си да командват парада, кабинетът им е подарък от ГЕРБ

Ако бях на мястото на ГЕРБ, щях да предложа поста на външен министър срещу този на финансовия. Да видим тогава как ще реагират ПП. До карикатура да се доведе ситуацията. Това заяви политологът доц. Татяна Буруджиева по NOVA NEWS

„Не може непрекъснато да се съобразяваш само със себе си. Как би реагирало ПП, ако се каже, че този финансов министър няма да е техен? Те ще кажат, че това е червена линия и не може да стане друго. В политиката без другия си нищо, трябва да го уважаваш”, обясни политологогът.

Тя допуска, че е възможно да се стигне до предсрочни избори, ако ПП-ДБ не отстъпят от искането си Николай Денков да бъде външен министър след ротацията.

„ПП-ДБ имат правителство – подарено и назаем. Те електорално не са в правото си да „командват парада”, уточни тя.

Според нея причината да няма коалиционно споразумение в управляващата „сглобка“ е това, че всеки път участниците в нея могат да се договорят нещо ново.

Червена линия имат и другите партии, особено партия като ГЕРБ, за която е много важно да не разочарова избирателите си – стават първа политическа сила, след това дават властта. Предполагам, че и ГЕРБ са стигнали до червена линия, както и ПП, обясни политологът.

Тя прогнозира, че атаките към вътрешния министър Калин Стоянов са стремеж към овладяване на силовите ведомства.

„Много активен в процеса на натиск и обвинения към вътрешния министър беше г-н Атанасов, както и хора от ДБ, които твърдят, че няма да гласуват за правителство, ако този министър е там”, допълни Буруджиева и поясни, че атаката към Стоянов е започнала по време на изборите.

 

Още новини четете в категория Новини