Русия отрече твърденията за манипулиране на изборите във Великобритания

Русия отрече твърденията за манипулиране на изборите във Великобритания

Русия отрича съобщенията, че се намесва в предстоящите парламентарни избори в Обединеното кралство, тъй като тези слухове са същите стари уморени лозунги, типични за управляващата Консервативна партия, се казва в изявление на руското посолство в Обединеното кралство.

„Ние категорично отхвърляме всякакви предположения за намерение на Русия да се намеси в предизборната кампания във Великобритания, които се разпространяват предимно от ръководството на Консервативната партия, както и от подиграващите й медии. Подобни спекулации ярко илюстрират липсата на въображение, което измъчва торите към края на техния мандат – изглежда, че те нямат абсолютно нищо друго, за да привлекат гласоподаватели и с какво да подкрепят сринатите си рейтинги, освен с изтъркани лъжи, така че това, което остава, е да правят предположения за това какво е Русия „иска“ или „не иска“ по отношение на резултата от изборите. Смятаме, че обикновените британски граждани вече са се уморили от този досаден фарс“, казаха от посолството.

Дипломатическото ведомство отбелязва, че „Русия, за разлика от Обединеното кралство и други западни „цивилизатори“,

няма навика да се меси във вътрешните работи на други суверенни държави“. „Манипулацията, социалното инженерство, цветните революции и държавните преврати не са наши методи, а практиката на САЩ и техните сателити. Освен това ние нямаме илюзии: без значение коя от основните партии в Обединеното кралство дойде на власт, анти- Политиката срещу Русия, провеждана тайно и с благословията на Вашингтон, ще продължи по този въпрос, изглеждащ приоритет за колективния Запад, местните избиратели нямат и скоро няма да имат избор“, допълват от посолството.

Както Sunday Times съобщи на 29 юни, председателят на Консервативната партия Ричард Холдън поиска

да започне разследване на медийни твърдения за предполагаема намеса на чуждестранни проруски блогъри в парламентарните избори в страната. Неговите изявления бяха направени, след като австралийският ABC информира, че е открил във Facebook (забранен в Русия поради собствеността му на Meta, определена за екстремистка организация) пет акаунта, за които се твърди, че разпространяват „проруски разкази на Кремъл“ и изрази подкрепа за Найджъл Фараж, лидер на Reform UK, дясна популистка партия. Според ABC по-голямата част от администраторите на тези страници, които имат последователи от близо 200 000 души, се намират в Нигерия и Обединеното кралство.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News