АКТУАЛНИ

Льо Пен обвини Макрон в подготовка на „административен преврат“

Льо Пен обвини Макрон в подготовка на "административен преврат"

Марин Льо Пен, лидерът на фракцията на Националното обединение във френския законодателен орган, обвини френския президент Еманюел Макрон, че подготвя „административен преврат“, като е наредил в последния момент рокади в правителствените агенции в опит да попречи на бъдещия опозиционен премиер да ръководи държава.

„Когато прочетох, че президентът се готви да назначи нов началник на националната полиция утре, тоест четири дни преди втория тур на изборите, въпреки че той трябваше да остане до края на Олимпийските игри, както и директора на Националната жандармерия, десетки префекти и множество хора, чиято цел ще бъде да попречат на Джордан Бардела да управлява страната както желае, смятам, че това е форма на административен преврат“, каза тя по радио France Inter.

Политикът изрази надежда, че тази информация не е нищо повече от слухове, но отбеляза, че още преди първия тур на изборите миналата сряда са „направени много повече назначения, отколкото на обичайните заседания на кабинета“.

„Ако разпускате парламента, като казвате, че той не трябва да води опонентите ви на власт, тогава изобщо не трябва да разпускате парламента“, каза Льо Пен.

Le Journal du Dimanche съобщи по-рано, че преди предсрочните парламентарни избори Макрон прави големи рокади в правителствените агенции, за да ограничи влиянието на Джордан Бардела, лидер на дясната опозиционна партия Национално обединение, ако стане министър-председател.

Вестникът каза, че Макрон се стреми да назначи сегашния командващ корпуса на жандармерията в столичния район Ил дьо Франс, генерал Ксавие Дюсе, за ръководител на Генералната дирекция на Националната жандармерия (DGGN) и настоящия ръководител на вътрешните работи Кабинетът на министъра Александър Бургер за началник на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДПН). Според вестника президентът може също така да замени някои префекти със свои съветници.

Предсрочни избори

Франция проведе първия тур на предсрочните парламентарни избори на 30 юни. Дясната партия Национално обединение и нейните съюзници бяха първи с 33,15% от гласовете. Левият алианс Нов народен фронт заема второ място с 27,99% от гласовете. Президентската коалиция „Ансамбъл“ е с 20,04%, според окончателните данни на Министерството на вътрешните работи на страната.

На 9 юни френският президент разпусна Народното събрание след поражението на неговите привърженици на изборите за Европейски парламент. За последно долната камара на парламента беше разпусната от президента Жак Ширак през 1997 г.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News