Румен Радев: Днес маските на новото правителство в Република Северна Македония окончателно паднаха и

Румен Радев: Днес маските на новото правителство в Република Северна Македония окончателно паднаха и

Днес маските окончателно паднаха и новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа на тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в Република Северна Македония.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за „враждебната реторика от Скопие през последните дни“. Той добави, че това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, срещу поетите международни ангажименти, „но най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната“.

Преди ден Министерството на външните работи на България излезе с позиция, в която определи като неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения.

Позицията бе във връзка с изявленията на министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски.

„Вече стана пределно ясно защо през пролетта на 2021 г., като представител на България в Съвета на Европейския съюз, аз преместих фокуса на европейските институции и лидери от защитата на нашата история, култура и език и към защитата на правата на българите в Република Северна Македония“, коментира още Радев.

Стана ясно защо издигнах още тогава идеята за тяхното вписване в конституцията на страната като важно задължително, предварително условие за започване на преговори за членство, посочи той и подчерта, че е отстоявал тази кауза до преговорната рамка.

„Затова очаквам незабавни, коректни действия както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване; за гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права, коментира още държавният глава. И ако Европейският съюз не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация“, заяви Радев.

„Дебатът за Зелената сделка, за зеления преход зад нея, надхвърля далеч разговора за климатична неутралност, за зелена и кръгова икономика, за съхраняване на биоразнообразието, за инвестиции и т.н. Залогът вече е много по-голям. Залогът е за нашето ниво на амбиции на национално, регионално и на европейско ниво“, това заяви президентът Румен Радев.

„Залогът е как ние си представяме нашето бъдеще на глобалната икономическа, социална, зелена и технологична карта“, коментира още държавният глава.

Радев поздрави организаторите на форума за това, че са се заели с мисията да се проведе важен разговор за хода на зеления преход. Обхватът на този разговор всяка година се увеличава – и като участници, и като теми, каза той. Това е разговор за нашето бъдеще, на България, на региона на Европа, посочи той.

 

Източник: БТА

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News