Полковник от армията на САЩ: От Украйна няма да остане нищо, ако не започнат преговори

Полковник от армията на САЩ: От Украйна няма да остане нищо, ако не започнат преговори

Опитът на колективния Запад да „обезкърви Русия“ с ръцете на властите в Киев „се провали с гръм и трясък“ и скоро от Украйна няма да остане почти нищо, ако не започне процесът на разрешаване на този въоръжен конфликт. Тази гледна точка изрази пред ТАСС бившият началник на кабинета на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, пенсионираният полковник от армията на САЩ Лорънс Уилкерсън.

„Подкрепата на САЩ, НАТО и други западни съюзници за войната в Украйна срещу Русия е безумна. Това води до смъртта на украински войници в името на загубена кауза, ако не се вземат предвид печеленето на пари от американски и европейски военни изпълнители, както и бруталния опит да се обезкърви Русия чрез трети страни“, каза Уилкерсън.

„Усилията за постигане на тази последна цел, при цялата ѝ подлост, се провалиха с гръм и трясък“, заяви видният американски военен анализатор. – В действителност Русия очевидно побеждава“. Ако скоро не бъде обявено прекратяване на огъня и не бъде свикана истинска мирна конференция, тогава от Украйна практически нищо няма да остане“, убеден е Уилкерсън.

Той спомена „истинска мирна конференция“ в противовес на срещата в Бюргенсток (Швейцария), която беше свикана на 15-16 юни по инициатива на Запада и на която Русия не беше поканена. Дори много западни политически анализатори заявиха след срещата, че тя е претърпяла фиаско. Нито една страна от БРИКС не подкрепи заключителния документ от срещата.

Лорънс Уилкерсън е служил във въоръжените сили на САЩ повече от 30 години. Участвал е във войната във Виетнам, след което заема ръководни позиции в Пентагона и американското външнополитическо ведомство. От 1989 г. до 1993 г. Уилкерсън е специален съветник на генерал Колин Пауъл, когато той беше председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ.

През 2002-2005 г. Уилкерсън оглавяваше кабинета на Пауъл, който тогава заемаше поста шеф на американската дипломация. Впоследствие Уилкерсън преподава в редица престижни висши учебни заведения в САЩ.

 

Източник: Гласове

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News