Ремонтът на Дунав мост при Русе ще се извършва без спиране на движението

Ремонтът на Дунав мост при Русе ще се извършва без спиране на движението

Основният ремонт на Дунав мост при Русе, който ще започне на 10 юли, ще се извършва без спиране на движението и няма да се затваря съоръжението. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод разпространени в румънските медии неверни твърдения и с оглед точното, прецизно и коректното информиране на всички пътуващи.

Актуална информация за временната организация на движението и за ремонтните дейности може да бъде намерена в специалната секция „Информация за ремонта на Дунав мост“ на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“. Пресцентърът на Агенцията ще подава регулярна актуална информация за ремонта и е на разположение за допълнителни въпроси и уточнения. Само така ще бъде гарантирано точното, прецизно и коректното информиране на всички пътуващи.

Припомняме, че строителните работи ще се извършват всекидневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието според спецификата на изпълняваните дейности. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи.

Планирано е строителните работи да се извършват в 6 етапа. В първите два е основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За изпълнение на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около 4 месеца и половина за всяка от лентите.

За по-добра организация на движението, регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба.

Тя ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира. Габаритът и височината на съоръжението не позволява безопасна работа през нощта, а опазването на живота и здравето на пътуващите и на строителите на обекта е най-важна. Ако изпълнението на някои дейности може да се извърши безопасно през тъмната част на денонощието, това ще бъде направено.

Трасето на българската територия на Дунав мост, който е част от път I-2, е с обща дължина 1,057 км. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години – през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовите пластове, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др.

За всичко това държавната администрация няколко пъти е уведомявала посолството на Румъния в София през тази година. Румънските власти бяха информирани в поредица от срещи и писма за предстоящия ремонт, както и за извършените аварийни ремонти на настилката на Дунав мост през месеците май и юни 2024 г.

Отново напомняме, че екипът на Агенция „Пътна инфраструктура“ е на разположение на всички български и чуждестранни медии за бързото, прецизно и точно информиране на шофьорите.

Снимка: api.bg

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News