Проблеми със затлъстяването ще обсъдят днес експерти

Проблеми със затлъстяването ще обсъдят днес експерти

      Снимка: Pixabay

Проблемите на затлъстяването ще обсъдят експерти в рамките на събитие на тема „Тежестта на затлъстяването в личен, обществен и икономически план“, организирано днес в галерия „Сан Стефано“ от 12:00 ч. от „Коалиция Затлъстяване“, съобщиха от неформалната организация. 

От нея припомнят, че затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване, придружено от здравни, социални и икономически последствия. В световен мащаб то се е увеличило почти трикратно през последните 50 години и се очаква да продължи да се разпространява и през това десетилетие. Всички страни в света са засегнати от затлъстяването, като нито една не е успяла да обърне нарастващата тенденция, допълват от „Коалиция Затлъстяване“.

България също е изправена пред това предизвикателство. Страната ни вече постави затлъстяването сред основните здравни приоритети в Националната здравна стратегия 2030, допълват организаторите. Сред темите на събитието ще бъдат дали затлъстяването е болест, колко сериозен е проблемът в детска възраст, колко „тежи“ затлъстяването в обществен и икономически аспект и какво е решението на този проблем.

„Коалиция Затлъстяване“ беше формирана през 2023 г. и включва експерти от различни области на обществения живот, обединени от общата кауза на борбата със затлъстяването. 

През март т.г. представители на сдружение „Институт за граждански инициативи Етос“ обявиха, че в шест града в страната ще се състои информационна здравна кампания за борба срещу затлъстяването „Да поговорим за затлъстяването“ по повод Световния ден за борба със затлъстяването – 4 март. В Националния пресклуб на БТА организаторите обявиха, че в първата част от програмата са предвидени лекционни и дискусионни срещи със специалисти, популярни обществени фигури, както и спортни дейности в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен. Във втората част от кампанията ще се състоят информационни срещи в над 35 училища в страната.

Липсата на мотивация за спазване на здравословна диета и спортуване е една от основните причини за наднормено тегло и затлъстяване при младите, посочи тогава заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски. През 2022 г. е установено, че седем на 1000 деца на възраст около 6 години са с наднормено тегло, а между 7 – 19 години са 21,67 случая. По думите му, най-много случаи на затлъстяване са установени сред учениците в седми клас.

Затлъстяването е хронично заболяване за цял живот. Данните показват, че 61% от населението в България над 18-годишна възраст страда от наднормено тегло и затлъстяване, но обществото ни не го разглежда като заболяване, обяви доц. Теодора Дърленска – председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Източник: БТА

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News