Премиерът Денков заяви в Израел: България би оказала хуманитарна подкрепа, включително с медицински специалисти

Премиерът Денков заяви в Израел: България би оказала хуманитарна подкрепа, включително с медицински специалисти

Държавата Израел и израелският народ имат пълната ни подкрепа, с вас сме. Тази позиция изрази премиерът акад. Николай Денков по време на срещите си с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху и президента Исаак Херцог в рамките на еднодневна визита в Ерусалим. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Във водената от акад. Денков делегация е също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Знаем колко са трудни времената днес и затова сме тук. Всички бяхме шокирани от терористичните атаки, които убиха толкова много невинни хора в Израел“, заяви министър-председателят на България пред израелския си колега Нетаняху. Акад. Денков увери президента на Израел Исаак Херцог, че България би оказала хуманитарна подкрепа с всичко необходимо, включително и с изпращането на медицински специалисти. „Можете да разчитате на нас“, заяви акад. Денков.

Той подчерта колко е важно всички заложници да бъдат освободени възможно най-скоро, а преди това –  Международният комитет на Червения кръст да получи незабавен достъп до тях. „Оценявам усилията ви да защитите живота на невинните хора. По време на днешните дискусии видях, че правите всичко възможно при тези трудни обстоятелства“, каза акад. Денков. 

България е силно загрижена за случващото се в ивицата Газа, знае колко трудна е ситуацията в региона и колко е важно развитието на войната за опазването на мира. „Разбираме вашите права да защитите Държавата Израел и народа си. Имате пълното право да се борите срещу терористите, защото това, което направиха, е невъобразимо. „Хамас“ и цялата му военна и административна структура трябва да бъдат изкоренени, защото в противен случай няма да има траен мир“, заяви още акад. Денков.

Очаква се премиерът Николай Денков да се прибере в България тази вечер, около 18:00 часа и да  да обобщи резултатите от своята визита пред медиите на правителствения терминал на летище София.

Заради едновременното отсъствие от страната на министър-председателя и на вицепремиера днешното извънредно заседание на кабинета бе водено от министъра на финансите Асен Василев.