САЩ пратиха ядрена подводница в Средиземно море

САЩ пратиха ядрена подводница в Средиземно море

Израелските въоръжени сили приветстваха разполагането на американска ядрена подводница в региона, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че този ход, за който бе съобщено вчера, е възприеман като опит на Вашингтон да предотврати разпространението на войната в ивицата Газа на други фронтове.

„Винаги е добра новина да видим, че американците придвижват насам още средства“, заяви пред журналисти говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) подполковник Ричард Хехт. „Виждаме това като възпиращ, стабилизиращ аспект в региона“, добави той.

Американска ядрена подводница от клас „Охайо“ (Ohio-class) е пристигнала в региона вчера, съобщи в профила си в социалната мрежа „Екс“ (доскоро „Туитър“) Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за Близкия Изток. То не предостави повече информация коя е подводницата, какво е нейното точно местоположение и какви оръжия има на борда ѝ.

Клас „Охайо“ представляват вид американски ядрени подводници, които са дълги 170 метра и може да бъдат въоръжени и с десетки конвенционални крилати ракети „Томахоук“ (Tomahawk), отбелязва ДПА. 

Непосредствено след терористичното нападение, което бойци на палестинското движение „Хамас“ извършиха в Израел на 7 октомври, Съединените щати изпратиха в източната част на Средиземно море военни кораби, включително два самолетоносача. Някои наблюдатели видяха в предприетите мерки възпиращ фактор, за да не бъде позволено на други държави или групировки да се включат във войната между Израел и „Хамас“, отбелязва БТА.