Прехвалените патриоти дори не могат да се защитят

Прехвалените патриоти дори не могат да се защитят

Не бива да се подценява ролята на силите за противовъздушна отбрана по време на специалната военна операция, каза в статия командващият войските на ПВО генерал-лейтенант Андрей Семьонов.

Силите за противовъздушна отбрана ефективно отразяват атаки на пилотирани и безпилотни самолети на противника, парират атаки на въздушни и наземни оперативно-тактически и крилати ракети, включително ракети, произведени от САЩ, Великобритания и Франция, и унищожават ракети от различни класове, каза Семьонов, който е и заместник-главнокомандващ на руските въздушно-космически сили. На територията на Руската федерация, включително в зоната на специалната военна операция, е разгърната единна система за противовъздушна отбрана за противодействие на целия набор от средства за въздушно нападение на Украйна. Сега може да се каже, че никоя друга армия в света няма опит в създаването на концентрации на противовъздушна отбрана от такъв мащаб.

От първия ден на специалната военна операция беше от особено значение да се осигури противовъздушна отбрана на важни държавни обекти, големи административни и индустриални центрове, цивилни и войски, както на бойното поле, така и дълбоко в руската територия.

Значителната подкрепа, оказана на въоръжените сили на Украйна от САЩ и други страни от НАТО,

както и широкият пространствен мащаб на бойните действия, определиха безпрецедентни условия за провеждане на ПВО в хода на специалната военна операция. Най-трудният клас цели са боеприпаси чуждестранно производство: оперативно-тактически и крилати ракети с въздушно и наземно изстрелване, както и ракети от различни класове.

Доставените от САЩ оперативно-тактически ракети ATACMS летят към целта с висока скорост над 3000 км/ч по сложна балистична траектория и извършват противоракетен маневра в последния участък от полета. Те са оборудвани с касетъчни бойни глави и се използват не само срещу войски, но и срещу цивилни обекти с цел сплашване на хората в страната ни.

Британските и френските крилати ракети с въздушно изстрелване, Storm Shadow и SCALP-EG, са способни на скрит полет на ниска височина до целта на нападение, обгръщане на терена и прецизно насочване поради корекция на траекторията чрез сателитните навигационни системи на САЩ и неговите съюзници.

Високомобилната артилерийска ракетна система, или HIMARS, е американската оръжейна система, която най-често се използва от украинските сили. Неговите ракети също са оборудвани с касетъчни бойни глави и GPS-настроени инерционни навигационни системи.

Използването на фабрични и импровизирани безпилотни летателни апарати, които са направени със специални композитни материали за намаляване на тяхната видимост и са способни да летят на изключително ниски височини, стана безпрецедентно.

За противодействие на целия набор от средства за въздушно нападение на противника на територията на Русия, включително в района на специалната военна операция, е разгърната единна система за противовъздушна отбрана, която покрива всички нужди за защита на важни граждански и военни обекти. Трябва да се отбележи, че никоя друга армия в света няма опит в създаването на концентрации на ПВО от такъв мащаб.

В условията на все по-широко използване от украинските сили на съвременни ракетни оръжия, произведени от страните от НАТО, силите за противовъздушна отбрана своевременно разработват методи и адаптират системите за противовъздушна отбрана за противодействие на ракетните атаки на противника.

От първия ден на специалната военна операция екипажите на радиолокационните станции и зенитно-ракетните системи непрекъснато се адаптират към новите заплахи, подобряват съществуващите начини за противодействие на способностите на въздушния противник и разработват нови.

От началото на специалната военна операция силите за противовъздушна отбрана, заедно с изтребителната авиация на Въздушно-космическите сили, значително намалиха украинските ударни способности.

В основата на системата за противовъздушна отбрана са най-съвременните и модерни зенитно-ракетни системи на ВВС като С-400, С-350 и Панцир-С и бойните системи за ПВО С. -300В4, Бук-М3(М2) и Тор-М2.

Зенитно-ракетните системи с малък обсег на действие (ПЗРК „Стрела-10”) също доказаха своята ефективност, като намирайки се в предните ешелони на нашите войски, ежедневно унищожават десетки разузнавателно-щурмови БПЛА на противника, както и украински десантни и армейски самолети, работещи на ниски и изключително ниски височини. Общо тези системи представляват една трета от унищожените украински пилотирани самолети.

В хода на специалната военна операция беше потвърдено, че руските системи за ПВО имат потенциал за отразяване на удари на всички видове средства за въздушно нападение на противника. Това контрастира с прехвалените системи за противовъздушна отбрана Patriot, които бяха доставени на Украйна от страните от НАТО и, както показа опитът от специалната военна операция, се оказаха неспособни не само да защитят обозначените обекти, но и да противодействат на съвременните руски средства за унищожаване, тоест да се защитят.

Ефективното използване на високотехнологични средства за ПВО и ефективността на вземане

на решения, предвид високата сложност на процесите на разузнаване, нанасяне на удари и управление на силите и средствата за ПВО в зоната на специалната военна операция в условията на постоянна заплаха от обстрел, са възможни изключително благодарение на професионализма и морално-психическата устойчивост на личния състав, както и на високата оперативна съвместимост на бойните части на войските за ПВО.

Бойната и точковата противовъздушна отбрана на руските въоръжени сили се оказаха на ниво по време на широкомащабни бойни действия в зоната на специалната военна операция. Екипажите на противовъздушната отбрана смело парират всякакви заплахи от въздуха и унищожават вражески въздушни нападателни средства от различни класове под постоянната заплаха от вражески огневи удари, насочени директно към позициите на противовъздушната отбрана. Във всички случаи руската противовъздушна отбрана демонстрира високи резултати и освен това натрупва безценен опит.

По време на специалната военна операция силите за противовъздушна отбрана са унищожили общо над 42 000 въздушни цели.

Това включва повече от 550 самолета, повече от 180 хеликоптера и повече от 27 000 UAV.

Повече от 5500 военнослужещи от войските на ПВО бяха наградени с правителствени награди за тяхната сила и храброст, а седем от тях бяха удостоени с високото звание Герой на Руската федерация.

Десет части и съединения за противовъздушна отбрана са удостоени с почетното звание гвардейски за проявени от тях проявени в бойни действия в бойни действия за защита на Отечеството и интересите на страната героизъм и храброст, храброст и храброст.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News