Лейбъристката партия има солидна преднина на парламентарните избори в Обединеното кралство

Лейбъристката партия има солидна преднина на парламентарните избори в Обединеното кралство

Опозиционната Лейбъристка партия има солидна преднина на парламентарните избори на 4 юли в Обединеното кралство и се очаква да спечели 410 места в парламента, според неофициални резултати от съвместно екзитпол, проведено от трите големи телевизионни канала в страната.

Резултатите, публикувани малко след затварянето на избирателните секции в 22:00 ч. местно време, показват, че управляващата Консервативна партия е на път да претърпи съкрушително поражение, спечелвайки само 131 мандата (234 мандата по-малко, отколкото по време на изборите през 2019 г.).

Либералните демократи са трети с 61 места, следвани от дясната популистка партия Reform UK (13 места), Шотландската националистическа партия (10 места) и Зелените (2).

Други партии и независими кандидати се очаква да получат 23 места.

Резултатите от екзитпола бяха малко по-лоши от обществено проучване, публикувано в навечерието на вота. Той прогнозира, че Лейбъристката партия ще получи 431 мандата (с 229 повече от проучванията през 2019 г.), надминавайки рекорда от 1997 г., поставен от бившия лидер и премиер Тони Блеър (419 мандата). Предвиждаше се Консервативната партия да получи 102 мандата.

Резултатите бяха много по-добри от очакваното за партията Reform UK, водена от Найджъл Фарадж, който помогна за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Ако тези изчисления са верни, крал Чарлз III ще възложи на лидера на Лейбъристката партия Кийр Стармър да състави правителство малко след обявяването на окончателните резултати в петък. В този случай Лейбъристката партия ще се върне на власт след 14 години в опозиция.

Не трябва да се очакват големи промени във външната политика на страната. Всички партии представиха предизборните си програми в средата на юни и в тях няма големи различия в позициите например по украинската криза или отношенията с Русия.

Коментирайки документа от 136 страници, издаден от Лейбъристката партия, руският посланик в Обединеното кралство Андрей Келин каза пред ТАСС, че той съдържа „стандартен набор [от разпоредби]“ по отношение на Украйна, включително декларации за подкрепа на Украйна и призиви за създаване на специален трибунал за Русия, както и призиви за конфискация на руски активи с последващото им прехвърляне на Украйна.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News