По заповед на Байдън САЩ удари две свързани с Иран цели в Сирия

Байдън спечели избори, без да участва в тях

Американските въоръжени сили нанесоха удари по две свързани с Иран цели в Сирия по заповед на президента на САЩ Джо Байдън. Това съобщи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в четвъртък вечерта.

„Днес (26 октомври), по заповед на президента Байдън, силите на САЩ извършиха удари за самоотбрана срещу два обекта в източна Сирия, използвани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран и свързаните с него групи“, каза Остин в писмено изявление, разпространено от пресата на Пентагона обслужване.

Според ръководителя на американското военно ведомство „тези прецизни удари за самозащита са отговор на поредица от продължаващи и до голяма степен неуспешни атаки срещу американския персонал в Ирак и Сирия, предприети от 17 октомври насам от екстремни групировки, свързани с Иран“. Байдън нареди действието, „за да изпрати ясно послание, че Съединените щати няма да толерират атаки като тези“ и ще защитават себе си, своите граждани и своите интереси, каза Остин.

Според предоставената от него информация в резултат на тези атаки 21 американски военнослужещи са били леко ранени. Всички обаче вече са се върнали на служба, уточнява шефът на Пентагона. Освен това, припомня той, докато се подслоняваше в приют по време на едно от тези набези, американски правителствен изпълнител почина от сърдечен удар, както американските служители заявиха по-рано.