Владимир Путин се срещна с млади учени и специалисти от космическата индустрия в Королев

Владимир Путин се срещна с млади учени и специалисти от космическата индустрия в Королев

Заплатите на специалистите в космическата индустрия трябва да бъдат по-високи от средните за региона, в който се намират определени предприятия. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с млади учени и специалисти от космическата индустрия в Королев, пише ТАСС.

По време на срещата президентът също така подчерта, че Русия се ангажира да гарантира, че няма пропуски в пилотираните космически полети, поради което първият сегмент от руската орбитална станция (РОС) трябва да бъде изведен в орбита през 2027 г.

Малко по-късно държавният глава проведе среща за развитието на ракетно-космическата индустрия, по време на която възложи на правителството да разработи „космически“ национален проект.

За руската орбитална станция
Първият ROS сегмент трябва да бъде изстрелян в орбита през 2027 г.

„Целта е да няма прекъсвания, работата да върви ритмично при изчерпване на ресурса на МКС, така че да се появи не един сегмент, а цялата станция“, каза президентът на среща с млади учени. Без пилотирана космонавтика няма да е възможно ефективното развитие на космоса и космическите услуги. „Всичко трябва да се направи своевременно. Ако финансовата основа, а следователно и технологичната, техническата, не бъде направена своевременно, може да възникне пропуск в пилотираните космически изследвания“, смята Путин.