АКТУАЛНИ

Песков: Русия оценява Орбан за неговата решимост за мир

Песков: Русия оценява Орбан за неговата решимост за мир

Москва оценява по много положителен начин политическата воля за диалог, демонстрирана от унгарския премиер Виктор Орбан с посещенията му в Русия и Китай, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в коментар на телеграм канала Shot.

„Той показа своята политическа воля за диалог. Приемаме го много, много положително. Вярваме, че може да бъде много полезно“, каза Песков.

Той припомни, че Орбан има планирани и други пътувания, включително до Вашингтон. „Очевидно той ще разкаже допълнително на колегите си в алианса за впечатленията си и за информацията, която е получил в столиците. И тогава ще видим какво ще се промени“, завърши говорителят на Кремъл.

Унгарският премиер посети Киев и Москва на 2 и 5 юли. Той предложи първо на украинския президент Владимир Зеленски, а след това и на руския лидер Владимир Путин да разгледат перспективата за прекратяване на огъня и подготовката за мирни преговори. На пресконференция след срещата Путин подчерта, че Русия не е за прекратяване на огъня, тъй като Киев може да използва това в своя полза. Вместо това той се застъпи за пълно прекратяване на конфликта в Украйна. Руският лидер припомни, че по-рано е очертал условията за това в речта си в руското външно министерство.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News