Украинска лаборатория за производство на токсични агенти е открита близо до Авдеевка

Украинска лаборатория за производство на токсични агенти е открита близо до Авдеевка

Украинска химическа лаборатория за производство на отровни вещества е открита на едно от местата близо до селището Авдеевка в Донецката народна република (ДНР), съобщи в понеделник началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на Русия генерал-лейтенант Игор Кирилов.

„По време на инженерно разузнаване на едно от местата близо до Авдеевка на приземния етаж на разрушена сграда в индустриалната зона е открита лаборатория с химическо оборудване. На мястото на инцидента е изпратена мобилна диагностична група от войските за радиационна, химическа и биологична защита на Русия. за оглед на помещенията и извършване на бърз анализ“, каза на брифинг руският генерал.

Руската мобилна група откри в лабораторията противогази, включително респиратори, произведени в САЩ, и защитен костюм, произведен в Полша. Анализът на съдържанието на контейнерите разкри наличието на сярна киселина и натриев цианид, което предполага, че „откритото оборудване е използвано за производство на токсични вещества“, каза той.

„Аналитичните изследвания в лабораторни условия показаха наличието на натриев цианид, сярна киселина и следи от цианид в пробите. Наличието на тези химикали ясно показва, че намерената лаборатория произвежда токсични системни агенти“, каза генералът.

Капацитетът на такава лаборатория е минимум 3 кг/ден. Поддържа се от персонал от 2-3 души, каза той.

„Искам да подчертая, че леталната инхалаторна доза за тази група токсични вещества е много ниска и е едва 70-80 мг на човек“, каза Кирилов.

Съгласно Конвенцията за химическите оръжия веществото от тази група, синилната киселина, е в списък 3 на CWC и употребата му е забранена съгласно член 1 от конвенцията, подчерта той.

Това съединение е безцветна летлива течност с мирис на горчиви бадеми. При вдишване причинява световъртеж, учестено дишане, повръщане, конвулсии, парализа на дишането и смърт, каза той.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News