АКТУАЛНИ

Ожесточена дискусия в НС заради вота на недоверие

Депутати за Украйна, украинска употреба или просто слуги на Запада?

На извънредно заседание депутатите обсъждат искания от опозицията вот на недоверие на правителството заради политиката в сектора „Енергетика”. Предложението е внесено от БСП, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. 

Гласуването ще бъде не по-рано от 24 часа след края на разискванията, които се предават пряко по БНР и БНТ. 

На 13-и септември Министерският съвет прие Пътната карта за климатична неутралност. Според нея закриването на термични централи става необратимо. Социалният ефект ще бъде катастрофален.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков определи мотивите на вота като несъстоятелни: 

„Да използвате вот на недоверие като част на предизборната ви кампания, показва, показва предизборна немощ. Реално вие нямате решения, не говорите за бъдещето, нямате визия за България“. 

Министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че действията на правителството са свързани със запазването на топлоелектрическите централи, а Пътната карта не предвижда ликвидиране на мощности: 

„Социалният въпрос, въпросът за работните места е този, който сме взели присърце, затова и няма да се уморим да повтаряме, че териториалните планове за справедлив преход са единственият инструмент на солидарност“. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова упрекна управляващите, че сриват сектор „Енергетика“: 

„Прави ли ви впечатление, уважаеми български граждани, че партньорите в правителството – ГЕРБ-СДС и ДПС, ги няма в залата и са оставили ПП-ДБ да се пържат в собствен сос, защото толкова им е акъла. Говори отново за манипулациите на главния виновник за това, че енергетиката е в това състояние. Той се казва Бойко Борисов“. 

Теменужка Петкова от ГЕРБ поясни, че в миналото са се водили от националния интерес: 

„По времето на управлението на ГЕРБ въглищните централи са работили без какъвто и да било проблем и ние сме се борили с Европейската комисия и в интегрирания план „Климат-енергетика“ сме казали, че поне до 2038 година България ще ползва въглищните си централи с хоризонт до 2050-а. Ние знаме какво е тяхното значение, знаем какъв е приносът им към електроенергийната система и знаем, че тя не може да работи нормално без тях“.