Д-р Калоян Паргов пред MEDIAMALL: Конфликтът в Израел е сблъсък между две цивилизации и може да се пренесе на територията на Европа под формата на тероризъм

Д-р Калоян Паргов пред MEDIAMALL: Конфликтът в Израел е сблъсък между две цивилизации и може да се пренесе на територията на Европа под формата на тероризъм
Д-р Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. Завършил е Втора английска езикова гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност „Международни отношения“. Магистър е по „Европейска интеграция“ и е доктор по икономика. Син е на известния български професор д-р Драгомир Паргов. През последните години Калоян Паргов е посветил времето си на „Стратегическият институт за национални политики и идеи“ (СИНПИ), на който е и председател.

Г-н Паргов, като председател на СИНПИ как ще коментирате решението на управляващите да вземат страна в конфликта в Израел?

– Мога да кажа, че това е решение по задължение предвид евроатлантическата ни принадлежност. Знаете, че това не за първи път се случва, България да взима отношение по един или друг конфликт и да бъде една от първите държави. Случая с Косово беше по същия начин, ако трябва да дам пример с Косовската криза от преди повече от 20 години. Ако трябва да разсъждаваме в дълбочина за това, което се случва в Израел има много въпроси, които трябва да се зададат. Как така „Железния купол“ – системата за ПВО не се задейства, а тя е прочута в цял свят? Припомням, че от украинска страна имаше молба част от тази система да бъде предоставена в Украйна, което не се случи. Как така е имало едно публично мероприятие на границата с Газа, където е печално известно, че това е много рискова част, особено за такива многолюдни мероприятия?

Да разбирам ли, че намеквате за едни „случайности“ с особени последствия от тях?

– Аз задавам въпроси. Как така до 6 ч. нито една от израелските медии не отразяваше какво се случва? Имало е над 3600 изстреляни ракети, над 1000 жертви, на какво се дължи тази забавена реакция от страна на медиите? Учудващо е бойното окомплектоване на Хамас от гледна точка на въоръжение и способности. Очевидно е, че през последните година-две са случили събития, които са останали скрити и отговор за това трябва да дадат службите и институциите, които са отговорни за контрола върху въоръжението. Изтече информация, че част от оръжието, което бе предадено на Украйна се е озовало на черния пазар и от там е отишло в ръцете на Хамас. Това е изключително притеснително, тъй като може да се окаже, че някой е финансирал и подклаждал този конфликт. Отварянето на втори конфликт след украинския е много по-сериозна работа, тъй като този конфликт в Израел избухна така, че да няма точка за връщане. Поне така изглеждат нещата.

Тоест, според Вас този конфликт ще приключи с жестоки последствия?

– Абсолютно. И тук има няколко неща, които искам да поставя на дневен ред. Във вътрешно политически план знаем, че премиерът Нетаняху не е със стабилни властови позиции. Този конфликт според мен ще стабилизира Нетаняху и ще даде възможност за реализиране на неговия стремеж да промени съдебната система така, че да бъде оправдан по тежките обвинения в корупция към него. Трябва да отбележа още, че във вътрешно политически план Нетаняху разчита на ултра десните партии, които ненавиждат и по никакъв претекст не биха седнали на масата на преговорите с арабските си опоненти.

Можем ли да обобщим от всичко казано до тук, че този конфликт е плод на сценарий с цел затвърждаване властта на Нетаняху?

– Големият проблем е, че този конфликт е сблъсък между две цивилизации и религии и  може да се пренесе на територията на Европа под формата на тероризъм. За България тази ислямска ос е с пресечна точка в Родопите. В тази връзка СИНПИ проведе няколко международни мероприятия, на които присъстваха представители на почти всички страни от Балканския полуостров. В тези форуми основният акцент бе единствено и само мир на Балканите. В България сме длъжни да проявяваме особено внимание на такива конфликти. Поради тази причина искам да обърна внимание на българските институции да проявят отговорност за опазване сигурността на държавата и населението чрез взимането на адекватни решения. Не трябва да се забравя нито за миг, че през последните години в Европа нахлуха огромно количество мигранти с мюсюлманско вероизповедание, което се различава от традиционното.

Димитър Байрактаров, MEDIAMALL