Остават блокадите на енергетици и миньори, синдикалните лидери не искат преговори в МС

Остават блокадите на енергетици и миньори, синдикалните лидери не искат преговори в МС

Енергетици и миньори поискаха от Радев извънредно засезание на Министерския съвет, на което техни представители да обсъдят с властта спорните планове. Министърът не пое гаранции за такова заседание и за пореден път ги призова да приемат поканата на Денков за разговори утре в София.

Блокадите на протестиращите енергетици и миньори на магистрала „Тракия“, Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката остават, а нито един от синдикалните лидери няма да се отзове на поканата на премиера Николай Денков за преговори в Министерския съвет.

Това са резултатите от преговорите на министъра на енергетиката Румен Радев с недоволните работници, които продължиха повече от 2 часа. Работещите в мините и ТЕЦ „Марица изток 2“ се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, които вчера бяха приети от правителството.

Радев беше освиркан, след като не даде конкретен отговор на въпроса колко от работещите в мините и ТЕЦ-а ще бъдат принудени да се разделят с работните си места догодина. Той обаче увери протестиращите, че по плановете ще може да се преговаря с Брюксел.

„Първият срок за предаване беше 30 юни. Най-последният беше 30 септември. Уточнението, което постигнахме с тях, беше: „Ето ви го този вариант, но по този вариант ще се преговаря“. Отговорът беше: „Да! По този вариант ще се преговаря“. 

По-рано през деня Радев обяви след тричасова среща с административното ръководство на държавните дружества “Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“, че териториалните планове вече са изпратени в Брюксел. Изненадващо енергийният министър заяви, че не е запознат с вчерашното предложение за 36 заплати за напускащи работници от сектора в преход.
И добави, че не е сигурен и откъде ще дойдат тези средства.

Министърът увери, че работата на енергийния комплекс „Марица изток“ е гарантирана до 2038 година, както и че няма заплаха за енергийната сигурност на страната. 

Заради блокадите в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:

За пътуващите по магистрала „Тракия“ той е от пътен възел „Нова Загора“ по пътя към Нова Загора – Сливен до пътен възел „Свобода“. 
За пътуващите по път Казанлък – Стара Загора: за гр. Стара Загора – през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък – по пътя Стара Загора – Нова Загора – Сливен, бул. „Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии. Повече информация можете да намерите на страницата на Агенция пътна инфраструктура.

Още новини четете в категория Новини

Източник: БНР