Украинските жени с медицинско или фармацевтично образование трябва да се регистрират за военна служба от днес

Украинските жени с медицинско или фармацевтично образование трябва да се регистрират за военна служба от днес

Според закона всички жени на възраст между 18 и 60 години, които са лекари, зъболекари, акушерки, медицински сестри и фармацевти, трябва да се регистрират. Това се отнася и за жените изследователи и ръководители на здравната система. Както обясниха юристи на украинската медия Страна, дори ако една жена е завършила медицинско училище преди 20 години и не е работила, тя е длъжна да се регистрира.

Украинските жени с медицинско или фармацевтично образование трябва да се регистрират за военна служба от 1 октомври. Тези жени са длъжни да се регистрират до 31 декември 2026 г., докато останалите могат да го направят по свое желание.

Според новите разпоредби доброволно могат да се регистрират жени, завършили химия и биология, телекомуникации и радиотехника, компютърни науки, ветеринарна медицина, маркетинг, психология и социални дейности, издателска и полиграфическа дейност, мениджмънт и други. Общо в списъка има 14 специалности.

Украинският президент Владимир Зеленски подписа закона през октомври 2022 г. Но дори и тогава промените предизвикаха обществен отзвук и украинското министерство на отбраната отложи прилагането на закона с една година. Това отлагане изтича на 1 октомври.

Реториката на украинските власти

Депутатите от Върховната рада (украинския парламент) обясниха, че жените, които се регистрират за военна служба, ще бъдат подчинени на същите правила като мъжете и няма да им бъде позволено да напускат Украйна.

 Изявлението предизвика широк обществен отзвук и паника в социалните мрежи, а Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, препоръча на всички политици да бъдат по-внимателни в изявленията си.

 Тогава депутатите побързаха да направят ново изявление, че само на мобилизираните жени ще бъде забранено да напускат територията на Украйна. 

След това украинските въоръжени сили, Държавната гранична служба и други агенции започнаха редовно да уверяват, че от 1 октомври няма да има ограничения за жени, напускащи страната.

Всички власти също активно обясняват, че записването на жените във военния отчет не означава тяхната мобилизация. 

Украинското министерство на здравеопазването се опита да обясни новите изисквания с факта, че „повече от 30 години регистрацията на жени лекари и фармацевти не работи перфектно“ и мерките са необходими само за „обобщаване на данни“.

 Но на фона на информацията за тежки загуби в редиците на украинската армия и нарастваща мобилизация, населението едва ли вярва в това.

Масово уволнение на фармацевти

В навечерието на влизането в сила на изискванията украинските фармацевти започнаха масово да напускат работа. Експертите също така очакват засилване на изселването на лекари, медицински сестри и фармацевти от Украйна.

Въпреки опитите на украинските власти да изгладят ефекта от влизането в сила на изискванията, Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че военните комисии вече установяват сътрудничество с местните власти, образователни и здравни институции, предприятия и организации от всички формуляри за „съставяне на графици“ за пристигане на жени за уточняване на данните им и записване за военна служба.

Още новини четете в категория Новини