Основателят на Wikileaks се призна за виновен в сделка със САЩ, която гарантира свободата му

Основателят на Wikileaks се призна за виновен в сделка със САЩ, която гарантира свободата му

Основателят на Wikileaks Джулиан Асандж се призна за виновен в сделка със САЩ, която ще осигури свободата му, съобщава Асошиейтед прес .

Според медията Асанж се е признал за виновен по едно обвинение за публикуване на американски военни тайни във федералния съд в Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, американска общност в Тихия океан.

Сделката ще позволи на Асандж да се върне в Австралия, родната му страна.

„Внезапното заключение дава възможност и на двете страни да претендират за известна степен на победа, като Министерството на правосъдието на [САЩ] може да разреши без съдебен процес случай, който повдига трудни правни въпроси и който може изобщо да не стигне до съдебни заседатели, като се има предвид забавеното темпо на екстрадицията. процес“, отбелязва Асошиейтед прес.

През 2019 г. Асандж беше настанен в британския затвор Белмарш, след като беше изведен от посолството на Еквадор в Лондон. Повече от пет години Вашингтон се опитваше да осигури екстрадицията на основателя на WikiLeaks от Великобритания в САЩ, където той беше обвинен в престъпления, свързани с най-мащабния случай на разкриване на класифицирана информация в американската история.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News