Николай Денков към ЦИК: Имате време да преразгледате решението си и да върнете машините

Николай Денков към ЦИК: Имате време да преразгледате решението си и да върнете машините

„Отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме – с машини или само с хартия. На последните местни избори над 600 хил. бюлетини бяха обявени за недействителни. Затова след последните местни избори бяха въведени машини. Бюлетините от тях не могат да са недействителни“.

Това каза в свое изявление в Министерския съвет премиерът Николай Денков.

„Срокът за сертифициране на машини е днес в 17 часа следобед. Вчера ЦИК забрани гласуването с машини. Решението им е след доклад на ДАНС, в който са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот. Машините в момента са принтери. Може да се погледне какво са отпечатали“, посочи Денков.

„Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Създава се впечатлението, че липсата на секретност цели той да се разпространи“.

Министерският съвет ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев след доклада, обяви Денков и допълни, че в него има манипулативни твърдения.

Според него ЦИК е заблудила обществото.

„Всичко се прави в последния момент, за да няма време за реакция. Върховният административен съд ще може да се произнесе в понеделник – след изборите. Имате основания да преразгледате решението си и да позволите машинното гласуване. МВР е готово да достави машините“, посочи той.

„Ако напрежението между партньорите продължи, няма смисъл от кабинет“, каза още министър-председателят.

„Ако министърът на електронното управление Александър Йоловски е нарушил правилата – тогава може да му се иска оставката. Ще бъде извършена проверка относно зам.-министъра на електронното управление“, каза още той.