Не приеха законопроект за помощ на Израел без Украйна

Не приеха законопроект за помощ на Израел без Украйна

Предложеният от републиканците законопроект, който ще предостави помощ на Израел, без да се отделят средства за подкрепа на Украйна, не получи необходимия брой гласове в Камарата на представителите на САЩ. Срещата се излъчва по C-SPAN .

250 законодатели гласуваха в подкрепа на инициативата, докато 180 членове на долната камара на Конгреса гласуваха против. За одобрението на законопроекта бяха необходими гласовете на две трети от конгресмените.

На 3 февруари група републикански конгресмени представиха документ, предвиждащ насочването на 17,6 милиарда долара помощ за Израел, без да се отделят допълнителни средства за подкрепа на Украйна. Американската администрация се противопостави категорично на инициативата; Белият дом заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън ще наложи вето на законопроекта, ако бъде одобрен от Конгреса.

На 4 февруари Сенатът на САЩ публикува пакетни споразумения за отпускане на допълнително финансиране през фискалната 2024 г.. Която започна в Съединените щати на 1 октомври миналата година. Комбинирайки средства за затягане на граничния контрол на южната граница, помощ за Украйна и Израел . Първото процедурно гласуване на законопроекта ще се проведе в горната камара на Конгреса на 7 февруари. Дори Сенатът да подкрепи инициативата, съдбата й в Камарата остава неясна. Председателят на Долната камара Майк Джонсън (R-Луизиана) нарече законопроекта „неприемлив“. Лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Стив Скализ каза, че документът изобщо няма да бъде подложен на гласуване.

Източник: ТАСС

Още новини четете в категория Свят