Дипломат: Вашингтон е съучастник на ВСУ в нападението по Лисичанск

Вашингтон е съучастник на ВСУ в нападението по Лисичанск

Вашингтон стана съучастник в ракетния удар, нанесен от украинските въоръжени сили по град Лисичанск, Луганската народна република. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

„Ако някой се заеме да твърди, че западните страни нямат нищо общо с това, тъй като Киев сам избира цели за удар, тогава трябва да му се напомни признанието на представителя на Главното разузнавателно управление на Украйна Вадим Скибицки“, каза дипломатът на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по инициатива на Москва.

Той припомни, че през август 2022 г. Скибицки се е „изпуснал“, че за да използва инсталацията HIMARS, Украйна трябва предварително да договори целта със САЩ. „По този начин е очевидно кой е съучастник в престъплението, извършено в Лисичанск. И не само той, но и десетки, ако не и стотици други, в които фигурират западни оръжия“, заключи Небензя.

Украинските въоръжени сили атакуваха град Лисичанск в ЛНР с ракети HIMARS на 3 февруари. Ударена е пекарната. При обстрела загинаха 28 цивилни, включително дете. По-рано представител на Министерството на извънредните ситуации на ЛНР съобщи за ТАСС, че сред загиналите е министърът на извънредните ситуации на републиката Алексей Потелещенко. По-късно ръководителят на Лисичанск Едуард Сахненко каза, че при обстрела са загинали и двама общински депутати Артем Тростянски и Иван Жушма. В същото време изпод развалините бяха спасени 10 души.

Източник: ТАСС

Още новини четете в категория Политика