АКТУАЛНИ

НАТО: Украйна е на „своя необратим път“ към членство в алианса

НАТО: Украйна е на "своя необратим път" към членство в алианса

Украйна е на „необратим път“ към присъединяване към НАТО, се казва в заключителната декларация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

„Ние напълно подкрепяме правото на Украйна да избира собствените си мерки за сигурност и да решава собственото си бъдеще, свободно от външна намеса. Бъдещето на Украйна е в НАТО“, се казва в документа.

„Ние приветстваме конкретния напредък, който Украйна постигна след срещата на върха във Вилнюс [през 2023 г.] относно необходимите й демократични, икономически и реформи в областта на сигурността. Тъй като Украйна продължава тази жизненоважна работа, ние ще продължим да я подкрепяме по нейния необратим път към пълна евроатлантика интеграция, включително членство в НАТО“, се казва в него.

„Потвърждаваме отново, че ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към Алианса,

когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията. Решенията на срещата на върха на НАТО и на Съвета НАТО-Украйна, съчетани с текущата работа на съюзниците, представляват мост към членството на Украйна в НАТО Съюзниците ще продължат да подкрепят напредъка на Украйна по отношение на оперативната съвместимост, както и допълнителни демократични реформи и реформи в сектора на сигурността, които външните министри на НАТО ще продължат да оценяват чрез адаптираната Годишна национална програма“, се казва в декларацията.

На срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. страните от НАТО обещаха на Украйна и Грузия, че ще бъдат приети в алианса в бъдеще. Не бяха определени конкретни времеви рамки за това и по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г. Съюзниците от НАТО се ограничиха само до заявката, че „бъдещето на Украйна е в НАТО“.

Срещата на върха на НАТО се провежда във Вашингтон от 9 до 11 юли, за да отбележи 75-ата годишнина от Северноатлантическия договор от 1949 г. Генералният секретар на НАТО Джен Столтенберг каза по-рано, че няма консенсус сред съюзниците относно потенциалното членство на Украйна.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News