Путин ще присъства на 10-ия парламентарен форум на БРИКС в Санкт Петербург

Путин ще присъства на 10-ия парламентарен форум на БРИКС в Санкт Петербург

Руският президент Владимир Путин ще присъства на 10-ия юбилеен парламентарен форум на БРИКС, който се открива в Санкт Петербург в четвъртък.

Участието на Путин във форума беше обявено от председателя на Съвета на федерацията на Русия или горната камара на парламента Валентина Матвиенко в сряда. Тази информация беше потвърдена от прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, който каза пред ТАСС, че Путин ще проведе редица отделни срещи с участниците във форума в покрайнините му.

Според пресслужбата на Съвета на федерацията около 400 делегати от 16 страни, включително Русия, се очаква да вземат участие във форума, който ще се проведе на 11 и 12 юли.

Централна тема на форума ще бъде „Ролята на парламентите в укрепването на многополярността за справедливо глобално развитие и сигурност“. Според председателя на Съвета на федерацията тази тема отразява основните предизвикателства на съвремието. „Срещата е сред основните приоритети на руското председателство. Ние сме за справедливо и безопасно развитие. Всички събития на форума са съсредоточени около това“, подчерта тя

Във форума ще участват делегация на руската Държавна дума (долната камара на парламента), водена от нейния председател Вячеслав Володин, руският заместник външен министър Сергей Рябков, губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов, както и депутати от Бразилия, Египет, Индия , Иран, Китай, Обединените арабски емирства, Етиопия, Южна Африка, представители на Интерпарламентарния съюз, страните членки на Интерпарламентарната асамблея на ОНД – Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.

Александър Двойних, председател на комисията по аграрна и хранителна политика на Съвета на федерацията, описа форума като уникална платформа за обсъждане на най-важните въпроси, като продоволствената сигурност в света. Той каза, че е сигурен, че форумът ще даде конкретни предложения за осигуряване на непрекъснати доставки на храни за развиващите се страни. „Незаконните санкции, ограничения и забрани влошават продоволствената ситуация в различни страни и региони“, каза той и добави, че парламентарната дипломация по въпросите на доставките на храни е много важна.

По време на парламентарния форум се предвижда подписване на протокол към меморандума за разбирателство и приемане на съвместна декларация. В кулоарите на форума се очаква да се проведат редица срещи между председателите на двете камари на руския парламент с техни чуждестранни колеги.

Освен това на 12 юли ще се проведе заседание на Съвета на Интерпарламентарната асамблея на ОНД.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News