Над 9000 са жертвите от палестинска страна от началото на конфликта в Близкия изток

Над 9000 са жертвите от палестинска страна от началото на конфликта в Близкия изток

Повече от 9000 са вече жертвите в Ивицата Газа след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, съобщи палестинската групировка. Еврейската държава продължава сухопътната си операция и въздушните удари срещу анклава след като Хамас причини смъртта на повече от 1400 души в Израел и взе около 240 заложници.

В ход са пет сухопътни сражения между израелската армия и Хамас в северната част на ивицата Газа. Още 100 чужденци и лица с свойно гражданство напуснаха Ивицата и влязоха в Египет през пункта Рафа. Вчера оттам преминаха други 400 цивилни, включително българи.

Поне 15 души са загинали при израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Бурейдж в централната част на ивицата Газа, съобщава Хамас.

Израелски танкове и пехотинци продължават да напредват към град Газа, но срещат ожесточена съпротива с използване на миномети и партизански тактики през мрежата от тунели. Израелската армия е наясно с трудностите при сражения в градска среда и концентрира силите си в северната част на Ивицата Газа, вместо да предприеме настъпление по цялата територия на анклава.

„Израелските военни продължават да напредват в района на град Газа и да се сражават лице в лице с терористите от Хамас. През нощта нашите сили се сражаваха с много терористи, които се опитаха да им устроят засада. Водихме сражения, които продължиха няколко часа с подкрепа на самолети и ракетен кораб. В края на битката бяха убити много терористи“, каза контраадмирал Даниел Хагари – говорител на израелската армия.

Над 9000 са жертвите от палестинска страна от началото на конфликта в Близкия изток

В Газа има остър недостиг на храна, гориво, чиста вода и лекарства. Канализацията е пробита, някои пият солена вода, болниците са в бедствено положение. Поради липса на гориво спира захранването за фризерите в моргите и генераторите за кислород.

„Потърсихме убежище в болницата, не можем да спим. Всички са ужасени – деца, жени и старци. Сред нас има и пациенти. Не знаем къде да отидем. Евакуирахме се от домовете ни, но и тук се страхуваме от ракетите. Това не е живот. Нуждаем се от сигурно място за нашите деца“, каза Хиям Шамлах – жителка на град Газа.

През последните два дни Израел нанесе въздушни удари и срещу гъсто населения бежански лагер Джабалия. Според Хамас жертвите там са 195. Израел обвинява групировката, че се крие зад цивилните и съобщи, че в Джабалия са били ликвидирани двама военни лидери на Хамас.

Над 9000 са жертвите от палестинска страна от началото на конфликта в Близкия изток

Арабският свят осъжда израелските действия, ООН изрази тревога, че непропорционалните нападения може да представляват военни престъпления. Американският президент Джо Байдън се обяви за „пауза“ в сраженията, която да улесни освобождаването на заложниците.

 

Източник: БНТ