Денков: МС ще направи всичко необходимо да бъде осигурено честно провеждане на изборите

Николай Денков към ЦИК: Имате време да преразгледате решението си и да върнете машините

Правителството ще направи всичко необходимо да бъде гарантирано честното провеждане на втория тур на местните избори в неделя, заяви премиерът Николай Денков.

В специално изявление той отбеляза, че на първия тур миналата неделя са били получени 1115 сигнала за купуване на гласове:

„Затова Министерския съвет, заедно с МВР, умножава усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя. Подсигурено е засилено физическо присъствие на жандармерията в градове и региони, в които исторически е имало най-много сигнали за такава престъпна дейност. Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове“, посочи Денков.

Премиерът също така отбеляза че Министерството на електронното управление вече е осъществило удостоверяването на машините за гласуване на балотажа и е изпратило необходимия документ на ЦИК:

„Вече е факт и още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректно отчитане на изборните резултати, а именно удостоверяването на машините за гласуване на балотажа. Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново, Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок. Докладът с удостоверяването вече е изпратен в Централната избирателна комисия. Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с около половин милион невалидни гласа от първия тур“.

„Заявявам най-отговорно, че до края на изборния ден на 5-и ноември правителството ще направи всичко необходимо, за да могат българските граждани, когато видят резултатите, да бъдат уверени, че изборът кой да управлява тяхното населено място, е решен от жителите му, а не от изборни манипулации“, подчерта премиерът Денков.