Министри отиват на крака да молят енергетиците да спрат протестите

Министри отиват на крака да молят енергетиците да спрат протестите

На фона на протести и блокади премиерът Николай Денков отправи покана към разбунтувалите се енергетици и миньори за разговори в неделя следобед в Министерския съвет. Поканата е към централите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и към организациите им във „въглищните“ райони Кюстендил, Перник и Стара Загора – Кюстендил, Перник и Стара Загора, и в предприятията ТЕЦ „Марица изток 2“, „Мини Марица-изток“, отделните рудници на „Мини Марица-изток“, ТЕЦ „Бобов дол“.

А още днес ще има „загряваща“ среща на минстри и енергийния министър Румен Радев със синдикатите, която ще се проведе в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“.

Че тецовете и мините могат да бъдат спасени се поддържа от партии в парламента – БСП и „Възраждане“. В петък те заедно с ИТН се опитаха да осуетят изпращането в Брюксел на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас.

В парламента започнаха спешни разговори, като след тях лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви проблема за решен. Според него финансовият министър е обещал въглищните централи да работят до 2038 г. и всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати.

По-късно Асен Василев уточни, че това прави по 140-150 хил. лева на човек. Постигнато е съгласие върху мини, язовири, хвостохранилища да не може да се изграждат соларни паркове. Скъсяват се сроковете – до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии. В разговорите е участвал и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Блокади

Магистрала „Тракия“, както и Подбалканският път в района на Гурково, включително Прохода на републиката, остават блокирани от протестиращите енергетици, съобщи БНР. Нощта е преминала спокойно, без напрежение между протестиращите и полицията.

Около 200 души са на пътния възел на АМ „Тракия“, не пропускат автомобили, освен такива с бременни жени и с хора в критична ситуация. Протестиращите ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, ако не бъде осъществен някакъв контакт с властта.

Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица – изток“. Недоволните продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори.

Още новини четете в категория Новини