Минималната заплата в Гърция ще превиши 800 евро от 1 април

Минималната заплата в Гърция ще превиши 800 евро от 1 април

Увеличение на минималната работна заплата в Гърция ще бъде обявено в края на март, така че да влезе в сила от 1 април 2024 г., като размерът ѝ ще достигне над 800 евро, съобщи гръцкият министър на икономиката и финансите Костис Хадзидакис, цитиран от АНА-МПА.

Той отбеляза, че „първата цифра на минимална заплата ще бъде 8, но се водят разговори между съответните организации и правителството. С цел тя да достигне 950 евро в края на четиригодишния му мандат“.

В интервю за телевизия Скай Хадзидакис заяви днес, че „ако имаме високи нива на растеж, както се случи в предишните години, ако превишим бюджетните цели, ние сме готови да дадем излишъка на обществото“.

По отношение на протестите на фермерите министърът каза: „Ние всички се чувстваме близки с тези хора и разбираме проблемите им. Надявам се, че те също разбират, че има някакви граници. Ние превишаваме границите и затова премиерът каза, че специалният данък върху горивата ще бъде върнат“. 

Попитан за насрочената среща на премиера Кириакос Мицотакис с фермерите във вторник, Хадзидакис каза, че „те ще разберат добрите намерения на правителството“.

Ние искаме да говорим с тях, вярваме в открития диалог с отворени пътища, добави министърът.

Източник: novini.bg

Още новини четете в категория Новини