Макрон иска западни сухопътни войски да отидат в Украйна

Макрон иска западни сухопътни войски да отидат в Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап „няма консенсус“ за подобно решение, предаде Франс прес.

„Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война“, обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

„Убедени сме, че поражението на Русия е от съществено значение за сигурността и стабилността в Европа“. Добави френският президент след конференцията в Елисейския дворец. Която започна в понеделник, късно следобед и приключи вечерта.

„Много от хората, които днес казват „никога, никога“, бяха същите, които преди две години казваха. „Никога танкове, никога самолети, никога ракети с далечен обсег“, заяви Макрон. И допълни: „Нека бъдем достатъчно смирени, за да признаем, че често сме закъснявали с шест до дванадесет месеца. Това беше целта на днешната дискусия: всичко е възможно, ако е полезно за постигането на нашата цел“.

Вариант с изпращане на сухопътни войски в Украйна досега не е бил дискутиран. На практика тя не е била включена в дневния ред и на конференцията в Париж, увери нидерландският министър-председател Марк Рюте.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News