АКТУАЛНИ

„Мъчителното“ представяне на Байдън в дебата с Тръмп шокира коментаторите

„Мъчителното“ представяне на Байдън в дебата с Тръмп шокира коментаторите

Американски политически анализатори изразиха загриженост относно слабото представяне на президента Джо Байдън в първия дебат с републиканския претендент Доналд Тръмп преди изборите през ноември, в които резултатите на двамата ще бъдат изключително близки, предаде ДПА.

Говорейки в ефира на телевизия Си Ен Ен, която беше домакин на дебата снощи, няколко експерти критикуваха 81-годишния Байдън за неясни изявления и объркващо поведение в дългоочаквания сблъсък. Политическият коментатор на Си Ен Ен Ван Джоунс, специален съветник на бившия президент Барак Обама, нарече представянето на Байдън „мъчително“.

 

„Той прави най-доброто, на което е способен. Но той трябваше да се справи с тест тази вечер, за да възстанови доверието на страната и на (политическата си) база. А той не успя да го направи“, каза Джоунс.

Главният национален кореспондент на Си Ен Ен Джон Кинг откри дискусията след дебата, като заяви, че сега е налице „дълбока, широка и много настойчива паника в Демократическата партия“ след „некадърното“ представяне на Байдън. В резултат на това някои хора в партията „провеждаха разговори“ за това евентуално да помолят Байдън „да се оттегли“, каза Кинг.

„Мъчителното“ представяне на Байдън в дебата с Тръмп шокира коментаторите

 

Дебатът, в който и двамата претенденти си разменяха лични нападки, се проведе в ключов момент от кампанията им. Неравностойното представяне на Байдън рискуваше да засили опасенията на избирателите, че на 81 години той е твърде стар, за да изпълнява функциите на президент, а маниерът на спор на78-годишния Тръмп може би беше нежелано напомняне за бомбастичните изказвания, които той ежедневно правеше по време на бурните си четири години на поста, отбелязва Асошиейтед прес.

Байдън напомни на избирателите, че експрезидентът е „само три години по-млад“. Тръмп от своя страна го предизвика да премине тест за когнитивни способности и се похвали, че е преминал два такива.

И двамата се обвиниха взаимно, че са били „най-лошия президент в историята на САЩ“. Байдън напомни на два пъти, че 159 или 158 президентски историци са посочили Доналд Тръмп за най-лошия президент в историята на САЩ. Той призна, че не помни точния им брой, но е прав и не беше далеч от истината, отбелязва АП. Въпросното проучване, проект на професори от американски университета, беше получило 154 допустими отговора от 525 респонденти, поканени да участват.

По отношение на климата Тръмп заяви, че когато той е бил президент, САЩ са имали „абсолютно чиста вода“ и въздух. Джо Байдън от своя страна заяви, че опонентът му „не е направил нищо“ за околната среда. Изменението на климата не е област, в която американците смятат, че Тръмп се е справил особено добре като президент и Байдън има леко преимущество, отбелязва АП. Експрезидентът защити решението си да изтегли Вашингтон от Парижкото споразумение за климата, отбелязва ДПА. „Прекратих го, защото не исках да губя тези пари, защото те се отнасят ужасно с нас“, подчерта той.

От своя страна Байдън заяви, че САЩ ще могат да се борят с изменението на климата само като страна по споразумението.

Действащият президент отправи критики срещу Тръмп и по отношение на НАТО, като го обвини, че той иска да изведе САЩ от Алианса. Тръмп се похвали, че е притискал европейските съюзници да отделят повече пари за отбрана, на което Байдън реагира решително с „Той няма представа за какво говори“.

Около 6 от 10 американци смятат, че членството в НАТО е много или донякъде добро нещо за САЩ, докато около една четвърт казват, че то не е нито добро, нито лошо, а само около 1 от 10 – че е много или донякъде лошо, според проучване на АП и NORC, проведено през февруари.

Въпросите по време на дебата се насочиха към външната политика, като се започна с руската война в Украйна, която продължава вече трета година. Тръмп заяви, че Русия никога нямаше да нападне Украйна, ако той беше на поста и обвини Байдън за кризата. „Ако имахме истински президент, президент, който знае, че е уважаван от Путин, той никога нямаше да нахлуе в Украйна“, заяви Тръмп.

Снощният дебат е уникален поне в две насоки: никога досега не са се сблъсквали двама претенденти за Белия дом в такава напреднала възраст и никога досега Си Ен Ен не е била домакин на президентски дебат, отбелязва АП.

Преди началото на дебата президентът Джо Байдън се пошегува с инсинуациите на Доналд Тръмп, че използва наркотици, за да подобри представянето си в дебата. Байдън публикува снимки в социалните мрежи и съобщение, че е пил консервирана напитка, наречена „Тайният сос на Тъмния Брандън“. Това е просто вода в алуминиева кутия, но на етикета със съставките са отбелязани 34-те наложени на Тръмп присъди и се подчертава, че основната съставка в алуминиевата кутия е „Сълзи на МАГА“ (съкращение на лозунга на Тръмп „Да направим Америка отново велика“, на английски MAGA, използван и като наименование на движението му – бел. ред.). Макар че Байдън се опитва да не удостоява с внимание критиките на Тръмп, неговият предизборен щаб вече продава водата за 4,60 долара кутията, отбелязва АП.

Още в самото начало на дебата Байдън и Тръмп си размениха нападки по отношение на абортите и справянето им с икономиката. Байдън, който на моменти звучеше дрезгаво и несигурно, понякога се препъваше в думите си, докато Тръмп сипеше нападки, включително добре познати неистини, като твърденията, че мигрантите са извършили вълна от престъпления и че демократите подкрепят убийство на деца, отбелязва Ройтерс. Според двама служители на Белия дом, президентът на САЩ страда от настинка.

От своя страна Байдън обвини Тръмп, че е дал възможност за премахване на правото на аборт в цялата страна, като е назначил консерватори във Върховния съд на САЩ – въпрос, който тормози републиканците от 2022 г. насам. В отговор Тръмп заяви, че Байдън няма да подкрепи никакви ограничения върху абортите и заяви, че връщането на въпроса в компетенцията на отделните щати е правилният подход.

Тръмп заяви, че Байдън не е успял да защити южната граница на САЩ, което е довело до появата на десетки престъпници.

„Наричам това мигрантската престъпност на Байдън“, каза той. „За пореден път той преувеличава и лъже“, отговори сегашният президент. Проучванията показват, че имигрантите не извършват престъпления в по-голяма степен от родените в САЩ, отбелязва Ройтерс.

„Мъчителното“ представяне на Байдън в дебата с Тръмп шокира коментаторите

90-минутният телевизионен сблъсък по CNN се проведе много по-рано от всички съвременни президентски дебати – повече от четири месеца преди изборния ден на 5 ноември. Двамата кандидати се явиха без публика на живо, а микрофоните им се изключваха автоматично, когато не беше техен ред да говорят – две нетипични правила, наложени, за да се избегне хаосът, който провали първия им дебат през 2020 г., когато Тръмп прекъсна Байдън многократно.

Първите въпроси бяха фокусирани върху икономиката, тъй като социологическите проучвания показват, че американците са недоволни от работата на Байдън въпреки ръста на заплатите и ниската безработица. Самият той призна, че инфлацията е довела до значително по-високи цени, отколкото в началото на мандата му, но заяви, че заслужава признание за това, че е поставил „нещата отново на място“ след пандемията от коронавирус.

Според него е наследил „хаос“, когато е поел президентския пост от Тръмп. От своя страна Тръмп заяви, че е ръководил „най-великата икономика в историята на нашата страна“ преди пандемията и каза, че е предприел действия, за да предотврати влошаването на икономическото положение.

Експрезиденът отправи нападки срещу Байдън за изтеглянето на американските войски от Афганистан, като заяви.

„Това беше най-срамният ден в историята на нашата страна“, отбелязва АП.

В хода на дебата Байдън започна да реагира по-настъпателно, отбелязва Ройтерс. Към средата на дебата той за първи път спомена присъдата на Тръмп заради сумите, платени на порнозвездата Сторми Даниълс, като го нарече „престъпник“. В отговор Тръмп повдигна въпроса за неотдавнашната присъда на сина на Байдън, Хънтър, излъгал за употребата на наркотици, за да си купи оръжие.

В отговор на въпроса за нападението на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г., извършено от тълпа поддръжници на Тръмп, експрезидентът отказа да поеме каквато и да било отговорност и заяви, че много от арестуваните са невинни.  „Този човек няма никакво разбиране за американската демокрация“, реагира Байдън.

Дебатът подчерта най-вече, че двамата кандидати имат рязко различаващи се виждания по почти всички основни въпроси и изпитват дълбока враждебност един към друг, отбелязва АП.

 

Източник: БТА

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News