Лошото време продължава и този уикенд

Лошото време продължава и този уикенд

През следващите дни се задават нови валежи и сериозно влошаване на времето.

„В петък вечерта започват отново валежи. И в събота ще вали, валежите ще преминават в сняг, през нощта срещу неделя вятърът ще се усилва. В Дунавската равнина ще бъде с до 60 км/ч, в Добруджа – до 70 км/ч, северно от Варна – до 90 км/ч. Това са скорости, при които трудно може човек да се изправи. Ще има много щети“, предупреди синоптикът Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

Изчисленията показват, че валежите ще бъдат сумарно най-много в източните райони 30-50 литра, 14-20 в западната част от страната, в останалата – 5-7. Градусите ще са около 1-7.

„Снежната покривка в неделя ще бъде 10-15 см в северните райони, с условия за виелици. Обстановката ще бъде сериозна, отново триъгълникът Добрич – Варна към Балчик до Каварна ще бъде най-опасен. Призовавам всички граждани, на които им предстои пътуване, да го отложат, ако може“, каза Петър Янков.

Той призова шофьорите да не спират автомобилите си близо до високи дървета, особено тополи, които са уязвими при силни ветрове.

В началото на следващата седмица градусите ще са отрицателни – максималните до 0-1.

През уикенда в южните райони трудно ще се задържа снежната покривка, но следващата седмица във вторник се очакват интензивни валежи главно там.

„В четвъртък се подобряват условията, с повече слънце ще бъдат следващата събота и неделя. Може да се използва от всички любители на планинския туризъм и скиорите“, прогнозира синоптикът.